RUŠENJE JEDINSTVENE POLITIKE

EU: Grčka ne smije da traži olakšice od Rusije

Njemački poslanici u Evropskom parlamentu Manfred Veber i Herbert Rojl upozorili da se "Cipras upustio u veoma opasnu strategiju" i da bi "onaj ko se igra vatrom i sad traži podršku Rusije, mogao dobro oprljiti prste"
2 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2015. 14:00h

Grčke vlasti ne smiju da traže od Moskve da im pomogne da prebrode tešku krizu tako što će sniziti cijene ruskog gasa za grčka domaćinstva i odobriti uvoz poljoprivrednih proizvoda, jer time Atina ruši jedinstvenu politiku Evropske unije prema Rusiji u svjetlu ukrajinske krize, upozorili su zvaničnici EU, posebno Njemačke.

Atini je takva poruka upućena u trenutku dok grčki ministar energetike Panajotis Lafazanis i predsjednik parlamenta Tanasis Petrakos s ruskim zvaničnicima u Moskvi razgovaraju o olakšicama grčkom stanovništvu i poljoprivrednicima.

Povjerioci grčkog duga, Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, razmatraju prispjele predloge Atine za nastavak reformi, što bi trebalo da grčkoj vladi otvori vrata za dodatnu finansijsku pomoć, jer bi inače do 20. aprila grčka država došla na ivicu stečaja.

U dugo očekivanim predlozima reformi, zahvaljujući kojima bi Atina mogla računati na novu finansijsku injekciju od sedam milijardi eura, jasne su zamisli da te reforme ne budu ponovo samo "stezanje kaiša" za stanovništvo i pojačaju pad proizvodnje i rast duga, već podstaknu ekonomski oporavak i plaćanje dugova iz "zdravih izvora", poručili su zvaničnici grčke vlade.

Londonski list Fajnenšel tajms danas navoodi da u predlogu reformi nema tržišta rada i penzija, što znači da nedostaju bitni elementi koje traže povjerioci grčkog duga.

U planu reformi su privatizacija, odlučna bitka za onemogućavanje utaje poreza, naročito bogatih slojeva uz dogovorenu saradnju sa Švajcarskom, kao i povećanje poreza na alkohol i cigarete.

Poslanici vladajuće njemačke stranke u Evropskom parlamentu ocijenili su da su grčki planovi za reforme nedovoljno jasni, uz oštro upozorenje da vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa ne smije tražiti pomoć Moskve ako želi da dobije dalju finansijsku podršku EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Zvaničnici u Moskvi su stavili do znanja da bi Rusija mogla odobriti Atini, ako to zatraži, i finansijski kredit, ali su njemački poslanici u Evropskom parlamentu Manfred Veber i Herbert Rojl upozorili da se "Cipras upustio u veoma opasnu strategiju" i da bi "onaj ko se igra vatrom i sad traži podršku Rusije, mogao dobro oprljiti prste".

Fajnenšel tajms navodi da je "izlazak Grčke iz zone eura sve više na ljestvici EU", mada evropski komesar zadužen za euro Valdis Dombrovkis upozorava da je krajnji čas da se dođe do napretka u pregovorima s Grčkom, "jer je mnogo vremena potrošeno", dok komesar za finansije Pjer Moskovisi smatra da bi izopštenje Grčke iz zone eura bilo pogubno po cijelu EU.

U središtu cijele bure oko Grčke su krajnje zategnuti odnosi Berlina i Atine, mada je zvaničnike i političare u EU iznenadila odlučnost vlade u Atini da, uz izvjesna popuštanja povjeriocima duga, istraje ne socijalnim mjerama za stanovništvo i traženju olakšica i od Moskve.

Premijer Cipras treba iduće nedjelje da otputuje u Moskvu i sastane se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Predsjednik Evropskog odbora u njemačkom parlamentu Ginter Krihbaum je poručio da "umjesto što traži pomoć od svojih drugova u Rusiji, premijer Cipras treba konačno da izradi i podnese opipljive i ostvarljive predloge reformi".