IZBORI SU ZAKAZANI ZA SEDMI MAJ

Velika Britanija: Danas počinje predizborna kampanja

Po poslednjim anketama, laburisti i konzervatici bi dobili po oko 34 odsto glasova, dok bi na treće mjesto dossla antievropska stranka UKIP sa oko osam osto. Ta stranka je pobjedila na izborima za Evropski parlament 2014. godine
55 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2015. 07:00h

U Velikoj Britaniji raspuštanjem parlamenta zvanično danas počinje predizborna kampanja za poslaničke izbore zakazane za sedmi maj.

Nekoliko hiljada volontera angažovano je u kampanji pred izbore čiji je ishod neizvjestan pošto su vladajući konzervativci i laburisti gotovo jednaki po istraživanjima javnog mnjenja.

Televizijska debata lidera sedam britanskih stranaka zakazana je za drugi april.

Nepopularni premijer Dejvid Kameron nedavno je u borbi za glasove zaoštrio retoriku tvrdnjom da je izborna kampanja "na ivici noža".

"Ovo nisu bilo kakvi izbori. Ovo su izbori visokog rizika. Ovo su izbori na ivici noža i može se samo presjeći na dva djela: ili konzervativci, ili laburisti. Velika Britanija će ili napredovati, ili će se vratiti unazad", ocjenio je Kameron.

Lider Laburisticcke stranke i bivši premijer Ed Miliband predizbornu kampanju počeo je obećanjem da će sačuvati državnu zdravstvenu službu koja ima finansijske probleme.

Po poslednjim anketama, laburisti i konzervatici bi dobili po oko 34 odsto glasova, dok bi na treće mjesto dossla antievropska stranka UKIP sa oko osam osto. Ta stranka je pobjedila na izborima za Evropski parlament 2014. godine.

Preporučujemo za Vas