Amsterdam poklonio 500 bicikala izbjeglicama u Jordanu

Amsterdamske vlasti su poklonile bicikle koje su zaplijenile jer su bili nepropisno parkirani, a vlasnici nisu došli po njih tri mjeseca od zapljene
51 pregleda 0 komentar(a)
biciklo, Foto: Shutterstock
biciklo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2015. 18:28h

Gradske vlasti Amsterdama poklonile su 500 bicikala izbjeglicama u logoru Zatari u Jordanu.

Holandska ministarka za spoljnu trgovinu i saradnju, Lilijan Plumen predala je bicikla humanitarnim radnicima koji rade s međunarodnim organizacijama na terenu, i ponudila još.

Jordan koji sa Sirijom dijeli 370 kilometara granice, primio je više od 600.000 izbjeglica, od kojih je 80.000 u kampu Zatari, gdje će im, pošto su dobili bicikle, biti lakše da odu do obližnjeg grada Mafraka.

Uz to, predložili su holandski darodavci, da bi izbjeglice došle do kakvog-takvog prihoda, mogle bi bicikle preraditi u "taksije-rikše", a mogle bi ih i iznajmljivati.

Amsterdamske vlasti su poklonile bicikle koje su zaplijenile jer su bili nepropisno parkirani, a vlasnici nisu došli po njih tri mjeseca od zapljene. Neki od poklonjenih bicikala su oni koje su vlasnici napustili na ulicama i mostovima, a takvih u Amsterdamu bude po 25.000 godišnje.

U Holandiji je 18 miliona bicikla - milion više nego stanovnika, a 490.000 bicikala je u Amsterdamu čije vlasti kažu da više nema mjesta za njihovo parkiranje.

Bonus video: