Forenzičari na Alpima: Te slike će me proganjati do kraja života

Njemački forenzičar je otkrio da su ostaci kopilota Andreasa Lubica, koji je navodno namjerno srušio avion, pronađeni, a vjeruje da će dobiti i odgovor je li uzimao ljekove i koje
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2015. 17:43h

Na padinama francuskih Alpa do sada je pronađeno 600 dijelova tijela koji pripadaju žrtvama Džermanvingsovog aviona.

Jedan od najboljih njemačkih forenzičara, Mihael Zokos, kazao je da će ga ovaj strašni zadatak, identifikovanja 150 žrtava nesreće, proganjati do kraja života. Otkrio je i da su ostaci kopilota Andreasa Lubica, koji je navodno namjerno srušio avion, pronađeni, a vjeruje da će dobiti i odgovor je li uzimao ljekove i koje.

Da bi identifikovali ostatke ostalih žrtava, forenzičari rade danonoćno. Šest stotina dijelova tijela koji su do sada pronađeni fotografišu se i skeniraju u 3D tehnici prije nego se odvezu u mrtvačnicu. Zokos je kazao da se nadaju da će 95 odsto žrtava biti identifikovano u naredne tri sedmice.

Do sada su iz pronađenih dijelova tijela uspjeli da izdvoje 78 različitih uzoraka DNK.

Sve što bi moglo da sadrži DNK žrtava, poput četkica za zube, žileta, nakita i kose, prikupljeni su na mjestu nesreće i poslato je u laboratorije u Barselonu.

"Radiolozi sa pokretnim CT uređajima snimaju dijelove tijela koji su pronađeni. Posebno obučeni forenzičari uzimaju prste ili otiske prstiju, a sve se fotografiše. Svaki, i najmanji dio pronađene tkanine, biće testiran na DNK", pojasnio je Zokos za Bild, a prenosi Daily Mail.

Uprkos iskustvu, da je riječ o izuzetno zahtjevnom zadatku za forenzičare, potvrđuju i Zokosove riječi:

"'Slike koje sam vidio zauvijek će ostati u mojoj glavi i proganjaće me do kraja života".

Mjesto nesreće, kako ne bi došlo do kontaminacije dokaznog materijala, danonoćno čuvaju stražari.

Tužilac Brajs Robin izjavio je da bi prenos ljudskih ostataka kao i dijelova aviona sa mjesta nesreće mogao da potraje još sedmicu dana.

Dnevnik.hr

Galerija

Bonus video: