Transkript iz crne kutije aviona: "Otvori ta prokleta vrata!"

Kako pokazuje snimak iz kokpita, u prvih 20 minutaodvijala se sasvim uobičajena komunikacija između pilota i kopilota, a u jednom trenutku čuje se Andreas Lubic kako pilotu govori da "slobodno ide do toaleta ako želi", pošto nije stigao to da obavi u Barseloni
175 pregleda 32 komentar(a)
kokpit, avion, Foto: Reuters
kokpit, avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2015. 14:25h

Let na liniji Barselona-Diseldorf počeo je pilotovim izvinjenjem putnicima zbog kašnjenja od 26 minuta uz obećanje da će na vrijeme stići na željenu lokaciju objavio je danas njemački "Bild".

Njemački list je objavio transkript razgovora koji svjedoči o poslednjim trenucima, prije pada aviona.

Ove informacije dobijene su iz crne kutije koja je snimala audio u pilotskoj kabini, objavio je Bild u nedjeljnom broju.

U prvih 20 minuta pilot Patrik S. i Andreas Lubic vodili su uobičajen razgovor. Kapetan je rekao da pred polazak iz Barselone nije imao vremena da ode do toaleta.

Kako pokazuje snimak iz kokpita, u prvih 20 minuta odvijala se sasvim uobičajena komunikacija između pilota i kopilota, a u jednom trenutku čuje se Andreas Lubic kako pilotu govori da "slobodno ide do toaleta ako želi", pošto nije stigao to da obavi u Barseloni.

U 10.27 sati pilot traži od Lubica da pripremi sletanje u Diseldorf. Ovaj izgovara nekoliko reči: "Nadam se" i "Vidjećemo" i ponavlja pilotu da "slobodno može do toaleta".

Dva minuta kasnije čuje se pilot kako govori kopilotu da preuzme kontrole, a zatim i zvuk otvaranja i zatvaranja vrata. Letelica sa 150 ljudi počinje da ponire i oglašava se automatski alarm. Kontrolori leta pokušavaju da uspostave kontakt sa kokpitom, ali niko im ne odgovara.

Nakon nekoliko minuta čuje se "snažno lupanje", kao da neko pokušava da uđe u pilotsku kabinu, navodi list. Zatim se čuje pilotov glas: "Otvori ta prokleta vrata."

U pozadini se čuje kako putnici počinju da vrište, ističe list.

U 10.35 udarci se nastavljaju ali zvuče drugačije, kao da su izvedeni uz pomoć sjekire. Avion se tada nalazio na visini od svega 2.100 metara.

Minut i po kasnije, neko govori: "Zemlja! Kreni gore! Kreni gore!", a zatim se čuje samo disanje Andreasa Lubica, sve do kobnog udarca koji je nastupio u 10 časova i 40 minuta.

Oko 10.40 sati avion udara u planinu. Krici putnika su poslednje što se čuje na snimku, dodaje list.

Državni tužilac iz Maselja rekao je u četvrtak da taj snimak pokazuje da je kopilot Andreas Lubic zaključao vrata pilotske kabine nakon izlaska kapetana i uključio komandu za spuštanje aviona. Tada, nije iznio pojedinosti o njihovu razgovoru.

Pronađena DNK 78 žrtava pada aviona

Forenzički timovi izolovali su 78 uzoraka DNK iz djelova tijela pronađenih na mjestu pada aviona "boing A320" u francuskim Alpima, saopštio je jedan od vodećih istražitelja.

Tužilac Bris Robin je rekao da je u toku izgradnja puta za vozila za sve terene kako bi se doprlo do mjesta nesreće, prenio je AFP.

Robin je dodao da je cilj uklanjanje velikih djelova aviona i da bi to moglo da bude završeno do ponedjeljka uveče.

Bonus video: