Prevareno obezbjeđenje: Kako je feministkinja uspjela da istrči pred Trampovu kolonu?

Kancelarija francuskog predsjednika Emanuela Makrona nije htjela da komentariše kako žena akreditovana koristeći lažni identitet
101 pregleda 3 komentar(a)
Femen, aktivistkinja, Foto: Reuters
Femen, aktivistkinja, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2018. 20:48h

Feministička aktivistkinja koja se pretvarala da je fotografkinja, uspjela je da probije obruč službe bezbjednosti na ogromnoj međunarodnoj svečanosti u Parizu i da u ​​sklopu mirovnog protesta omete kolonu vozila s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

S hiljadama pripadnika policije i službe bezbjednosti raspoređenih po glavnom gradu Francuske, pitanja su nastala zbog toga kako su ta žena i još dvije aktivistkinje feminističke grupe "Femen" prišle velikom broju svjetskih lidera na Šanzelizeu povodom 100 godina od primirja koje je nagovijestilo kraj Prvog svjetskog rata.

Fotografi koji su se akreditovali u palati predsjednika Francuske su primijetili da jedna žena među njima koristi lažni identitet, rekao je Ludovik Maren, fotograf koji je šef odbora za vezu medija s predsjedničkom palatom.

Fotografi su upozorili zvaničnike službe predsjednika, kao i policiju, i ta žena je odvedena, rekao je Maren. Međutim, ubrzo je upravo ona istrčala na Šanzelize, baš ispred Trampovu kolonu, vičući: "Lažni mirotvorac!".

Potom je uhvaćena s još dvije demonstrantkinje "Femena" koje su bile u gomili posmatrača duž tog bulevara. Po riječima Ine Ševčenko, šefice "Femena", na obnaženim grudima sve tri je pisalo "Lažni mirotvorac".

Jedan sudski zvaničnik je rekao da su sve tri optužene za "seksualni egzibicionizam".

Ševčenko nije htjela da komentariše trik s lažnom fotografkinjom. Rekla je da su sve tri uhapšene aktivistkinje bila u područjima otvorenim za građane i da su njihove akcije bile mirne.

Maren, fotograf koji je šef odbora za vezu medija s predsjedničkom palatom, izrazio je zabrinutost jer je jedna žena "uzurpirala identitet" legitimnog fotografa da bi dobila dozvolu za događaj sa strogim obezbjeđenjem što bi moglo imati negativne posljedice za prave fotografe koji traže dozvolu za događaje na kojima je predsjednik.

Kancelarija francuskog predsjednika Emanuela Makrona nije htjela da komentariše kako je ta žena akreditovana koristeći lažni identitet.

Jedan zvaničnik pariske policije je rekao da vlasti to istražuju. Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je pokušao da umanji značaj tog slučaja, a televizija BFM-a je navela da su te žene bile nenaoružane i da sigurnost učesika skupa nije bila "ni na koji način ugrožena".

Aktivistkinje "Femena" su i ranije probijale bezbjednost na važnim skupovima i protestovale pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, bivšim premijerom Italije Silviom Berluskonijem i drugima.

Ševčenko je rekla da je cilj današnjeg protesta u Parizu bilo da se "eksponira licemjerje" priređivanja proslave mira s liderima kao što su Tramp i Putin koji "predstavljaju sve, samo ne mir".

Ona je izdvojila kritiku Trampa zbog njegovog "agresivnog odnosa prema evropskim liderima i neprijateljstva" prema multilateralnoj saradnji.

Makron je takođe kritikovao vrstu nacionalizma za koji se zalaže Tramp, ali je njegova kancelarija insistirala na važnosti da pozove američkog predsednika i druge lidere zbog uloge njihovih država u Prvom svjetskom ratu.

Ševčenko je odbacila optužbu za "seksualni egzibicionizam", tumaleći da francuske vlasti time "kažu da se ženska tijela po definiciji smatraju seksualnim. Mi tražimo suprotno: da su ženska tijela seksualna tek kada žene to odluče, a mogu biti i politička kada to odlučimo".

Galerija

Bonus video: