Moskva: Ljudi u crnom odnijeli svijeće i cvijeće sa mjesta ubistva Njemcova

"Oni su pokupili i odnijeli svo staro i novo cvijeće, svijeće i fotografije. Došli su jutros u dva sata i uradili su to vrlo brzo. Po naređenju, naravno. To je zlobno i nisko", napisala je na Tviteru Natalija Pelevina, član Njemcovljeve liberalne partije RPR-Parnas
1 komentar(a)
Boris Njemcov, mjesto ubistva, Foto: Reuters
Boris Njemcov, mjesto ubistva, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2015. 11:59h

Vandali su danas uništili improvizovani memorijalni centar koji su napravile pristalice ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova na mostu na kome je ubijen prije mjesec dana, javila je danas radio stanica "Eho Moskve".

Pristalice su redovno donosile cvijeće i svijeće na most blizu Kremlja gdje je 27. februara ubijen 55-godišnji bivši zamjenik premijera i istaknuti kritičar predsjednika Vladimira Putina.

Oko 10 muškaraca u crnoj odjeći rano jutros su stavili cvijeće, fotografije i svijeće u kese za smeće i odnijeli, vidi se na video snimku koji je napravljen iz automobila u prolazu i objavljen na društvenim mrežama, navodi AFP.

Policija nije intervenisala iako je Kremlj u blizini.

"Oni su pokupili i odnijeli svo staro i novo cvijeće, svijeće i fotografije. Došli su jutros u dva sata i uradili su to vrlo brzo. Po naređenju, naravno. To je zlobno i nisko", napisala je na Tviteru Natalija Pelevina, član Njemcovljeve liberalne partije RPR-Parnas.

Njemcovljeve pristalice su kasnije danas došle i donijele novo cvijeće, slike i ruske zastave, napisao je na Instagramu glavni urednik "Eho Moskve" Aleksej Venediktov.

To je bio drugi napad na improvizovani memorijalni centar.

Aktivisti iz malo poznate nacionalističke grupe prošle nedjelje su precrtali znak "Njemcovljev most" koji su postavile pristalice i ostavili su poruku u kojoj kritikuju Njemcova zbog podrške "prozapadnoj pobuni u Ukrajini".

Oni su poslije objavili fotografije svojih akcija na Fejsbuku.

Ruska policija je privela pet osumnjičenih za ubistvo, pod optužbom da su izvršili naručeno ubistvo, ali nije objavila skoro nikakve detalje o istrazi, navodi AFP.

Istražitelji su ukazivali na to da je zločin povezan sa podrškom koju je Njemcov pružio francuskom satiričnom časopisu "Šarli ebdo" koji je objavio karikature proroka Muhameda, što su njegovi saradnici odbacili kao apsurdnu tvrdnju.

Glavni osumnjičeni za ovo ubistvo, bivši policajac, Čečen Zaur Dadajev, prvo je priznao zločin, ali je kasnije rekao članu savjeta Kremlja za ljudska prava da je priznao zato što su ga mučili.

Bonus video: