KREDIT PODRŠKE

Rusko rame Lukašenku u rubljama

"Saglasili smo se da pomognemo Bjelorusiji u teškoj situaciji i prolongiramo postojeće kreditne obaveze", kazao je Medvedev, i dodao da se odluka zasniva na "shvatanju partnerskih odnosa"
0 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2015. 13:05h

Vlada Rusije usvojila je nacrt sporazuma o davanju državnog kredita Bjelorusiji od 110 miliona dolara, objavljeno je na sajtu vlade.

Da bi se izbjegli transakcioni i kursni rizici u vezi sa obračunom u dolarima, kredit, njegova otplata i servisiranje duga će biti u ruskim rubljama, navodi se na sajtu.

Uslov za davanje kredita je nepostojanje zaostalih obaveza prema Rusiji i Antikriznim fondom Evroazijske ekonomske zajednice (EvrAzES) od ranije datih kredita, prenio je Tas.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je na sjednici vlade rekao da se u suštini radi o produženju postojećih kreditnih obaveza.

"Saglasili smo se da pomognemo Bjelorusiji u teškoj situaciji i prolongiramo postojeće kreditne obaveze", kazao je on, i dodao da se odluka zasniva na "shvatanju partnerskih odnosa".

Tokom 2014. godine Rusija je Bjelorusiji dala državni kredit od dvije milijarde dolara, početkom godine 450 miliona dolara i na jesen još 1,5 milijardi dolara.

Krajem januara predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je izrazio uvjerenje da će Rusija pružiti finansijsku pomoć ako bude neophodnodno.

"Mi ne želimo više kredita. Ali ja imam čvrst dogovor s predsjednikom i premijerom Rusije da, ako nam bude jako teško, Rusija će nam podmetnuti rame", rekao je tada Lukašenko.

Prema njegovim podacima, Bjelorusija ove godine mora da plati oko četiri milijarde dolara za strane obaveze, a naredne godine 1,5 do 1,7 milijardi dolara.

Preporučujemo za Vas