SMANJENJE ZAVISNOSTI OD RUSA

Ukrajina želi da obnovi isporuke gasa iz Turkmenistana

Turkmenistan koji ima četvrte po veličini rezerve prirodnog gasa na svijetu, prodavao je gas Ukrajini tokom 1990-ih i do sredine 2000-ih
0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.03.2015. 11:55h

Ukrajina je saopštila da želi da obnovi isporuke gasa iz Turkmenistana u nastojanju da smanji zavisnost od Rusije u snabdjevanju tim energentom.

Kako je danas saopštila kancelarija ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka ta opcija razmatrana je tokom jučerašnje posjete turkmenistanskog ministra spoljnih poslova Rašida Meredova Kijevu.

Do 2006. Turkmenistan je Ukrajini isporučivao 36 milijardi kubnih metara gasa godišnje u zamjenu za keš i robu.

Turkmenistan koji ima četvrte po veličini rezerve prirodnog gasa na svijetu, prodavao je gas Ukrajini tokom 1990-ih i do sredine 2000-ih preko ruskih gasovoda. Od 200. Ukrajina je kupovala gas isključivo od ruskog Gasproma.

Turkmenistan želi da proširi svoju bazu klijenata a Ukrajina da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako da bi sporazum bio dobrodošao na obje strane.

Sporazum bi međutim zahtjevao odobrenje Kazahstana i Rusije kao tranzitnih zemalja. Ne očekuju se neka kočenja od strane Kazahstana ali bi Rusija mogla da bude manje predusretljiva, navodi agencija AP.

Preporučujemo za Vas