Rumunija: Čaušeskuova partijska knjižica prodata po cijeni sedam puta većoj od početne

Čaučeskuova kapa koju je nosio stalno prodata je za 350 eura
0 komentar(a)
Čaušesku, aukcija, Foto: Beta-AP
Čaušesku, aukcija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.03.2015. 15:44h

Predmeti od istorijskog značaja iz vremena vladavine komunista u Rumuniji, uključujući stvari koje su pripadale smaknutom predsjedniku Nikolaeu Čaušeskuu, prodate su na aukciji za 50.000 eura.

Prodato je 78 od 116 ponuđenih predmeta, a najveću pažnju privukla je članska karta Komunističke partije koju je Čaušesku dobio 1954. godine, kada se još zvala Radnička partija.

Članska karta je prodata jednoj ženi za 2.000 eura, sedam puta više od procijenjene vrijednosti, a ona je obećala da će je pokloniti muzeju.

Partijska knjižica pokazuje da je Čaučeskuov otac bio član Liberalne partije i da je poticao iz porodice zemljoposjednika, što je iznenađujuće budući da je propagirao prava radničkih masa.

Čaučeskuova kapa koju je nosio stalno prodata je za 350 eura.

Aukciji u srijedu uveče u hotelu Atene palas u Bukureštu, prisustvovalo je više desetina ljudi, a ponude su stizale i telefonskim putem i onlajn.

Na aukciji su se našli i posteri koji upozoravaju na AIDS, ali koji nikada nisu korišćeni jer je Čaučesku branio da se javnost obavijesti o postojanju ove bolesti.

Čaučesku je predvodio jedan od najrepresivnijih režima u istočnoj Evropi, ali su mnogi i dalje fascinirani njegovim životom, četvrt vijeka pošto su on i njegova žena Elena pogubljeni tokom revolucije 1989.

Čaušesku je bio predsjednik Rumunije od 1965. do 1989. kada je, zajedno sa suprugom, strijeljan tokom decembarskog prevrata i revolucije.

Bonus video: