Andreas Lubic: Mladić koji je sa sobom odnio 149 života

Lubic je iz mjesta Montabaru u opštini Rajnland u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, a bio je živ neposredno prije nego što se avion srušio, jer se čuje mirno disanje u kabini
57 pregleda 63 komentar(a)
Andreas Lubic, Foto: Twitter
Andreas Lubic, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.03.2015. 17:58h

Njemac Andreas Lubic (28) identifikovan je kao čovjek koji je najvjerovatnije kriv za tragičnu avionsku nesreću koja je odnijela ukupno 150 života.

Prema riječima francuskog tužioca, Lubic se zaključao u kabinu i spriječio pilota da se vrati u nju nakon što je nakratko izašao.

Onda je uključio opciju za spuštanje aviona koji se zabio u planinu brzinom od čak 700 kilometara na sat, a da putnici do pred sam udar nisu bili svjesni da će poginuti.

Lubic je iz mjesta Montabaru u opštini Rajnland u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, a bio je živ neposredno prije nego što se avion srušio, jer se čuje mirno disanje u kabini na snimku koji su tužitelji preslušali.

“Andreas je postao član kluba kao dječak kako bi ispunio san o letjenju", naveo je klub pilota čiji je dio bio Lubic, u obaviještenju o njegovoj smrti.

"Ispunio je svoj san, san koji je platio životom", naveli su u klubu tada. Lubicovo ime je objavio Vol Strit Džurnal nakon što su Džermanvings i Lufthanza odbile da objave imena pilota i kopilota.

Lubic je bio relativno neiskusan sa 630 sati letjenja. Pridružio se firmi Džermanvings u septembru 2013. direktno iz Lufthanzine škole za letjenje u Bremenu.

Bio je jedan od najbolje ocijenjih pilota na svijetu na kvalifikacionim testovima i vrlo brzo nakon završetka obuke počeo je da radi.

Kako prenosi "Tajm", njegovi sugrađani ga poznaju kao "prilično tihog, ali prijateljski nastrojenog momka".

Poslednji put je otišao u rodni grad prošle jeseni kako bi obnovio dozvolu za jedrilicu i tada "nije pokazivao nikakve znake koji bi mogli da ukažu na depresiju".

"Bio je srećan zbog svog posla u kompaniji i dobro mu je išlo. Odavao je utisak momka koji je zadovoljan", rekao je njegov kolega iz kluba Peter Reker.

Predsjednik kluba Klaus Radke rekao je da odbacuje zaključak tužilaca iz Marseja da je kopilot Lubic, pošto je pilot nakrako napustio kokpit, namjerno poslao u spuštanje avion koji je udario u Francuske Alpe.

"Ne vidim kako bilo ko može da izvede takav zaključak prije no što je istraga završena", rekao je Radke za AP.

Kako se obrazovao Andreas Lubic?

Kopilot Andreas Lubic došao je u "Džermanvings" kao apsolvent letačke škole "Lufthanze" u Bremenu, javljaju njemački mediji. Letačka škola "Lufthanze" u Bremenu postoji od 1956. godine, pripada firmi "Lufthansa Flight Training" i ima odjeljenja u osam gradova.

Obrazovanje za kapetana u toj školi traje od 29 do 33 mjeseca. Poslije šest mjeseci teorije, odlazi se na četiri mjeseca u Arizonu na prve časove leta jednomotornim avionima. Po povratku u Bremen, studenti vježbaju na jednom simulatoru leta, a zatim imaju pravo da lete "Cesnom".

Završni ispit na određenom tipu aviona polaže se u Frankfurtu. Kapetani iz letačke škole u Bremenu, ne obrazuju se samo za potrebe "Lufthanze", već i ostalih avio-kompanija, pišu njemački mediji o načinu školovanja koji je Lubic uspješno završio.

BBC: Policija opkolila kuću Lubica

Njemačka policija rasporedila je danas svoje snage ispred kuće u Montabauru za koju se vjeruje da pripada Andreasu Lubicu, javlja BBC.

Montabaur je gradić na jugo-zapadu Njemačke, u pokrajini Rajnland Pfalc. Na kući su spuštene zavjese, a policijska kola su opkolila kuću. Policija zadržava medije daleko od vrata porodične dvospratne kuće, koja se nalazi u novom dijelu Montabaura, gradu koji se nalazi 60 kilometara sjeverozapasno od Frankfurta, okružen šumovitim brdima.Komšije su odbile da bilo šta komentarišu, a policija je rekla novinarima da se drže podalje.

Državni turžilac Marseja Bris Roben je kazao da je porodica kopilota stigla u Francusku, da pored drugih, oda počast žrtvama, ali je bila nešto izdvojena od ostalih.

Njemački mediji su pilota identitikovali kao Patrika S, oca dvoje djece. Bild je naveo da je pilot preko 10 godina bio kapetan u Lufthanzi i Džermanvingsu sa preko 6 hiljada sati letjenja na Airbusu 320.

Njemački mediji: Patio je od depresije

Neki nemačkih mediji javili su da je Lubic izgleda ipak patio od deperesije.

Njemačka televizija N-24, pozivajući se na njegove komšije, javila je da on patio od depresije i bio na liječenju.

Njemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" citira majku jedne školske drugarice kopilota, koja je rekla da se Lubic povjerio njenom djetetu da je za vrijeme školovanja imao izuzetno stresne situacije ("burnout").

Ona je rekla da je njena kćerka Lubica srela poslednji put pred Božić, kada je, kako je rekla, djelovao normalno.

Bonus video: