Putnici do pred udar nisu znali da će se srušiti: Kopilot namjerno oborio avion

"U kokpitu je vladala poptuna tišina. Kopilot nije rekao nijednu riječ nakon što je pilot izašao iz kabine. Kopilot je namjerno odbijao da otvori vrata pilotu. Ovo nije nesreća", rekao je tužilac
59 pregleda 0 komentar(a)
Džermanvings avionska nesreća, Foto: Reuters
Džermanvings avionska nesreća, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2015. 19:23h

Kopilot na letu "Džermanvingsa" 4U 9525 Andreas Lubic po svemu sudeći namjerno je oborio letjelicu, rekao je francuski tužilac, prenose svjetski mediji.

Podaci iz crne kutije pokazuju da je kopilot ostao zaključan sam u kabini i da je "namjerno usmjerio letjelicu ka zemlji, sa namjerom da je uništi". On je iskoristio to što je kapetan otišao do toaleta, zaključao kabinu i nije se javljao kad ga je pilot dozivao.

"U kokpitu je vladala potpuna tišina. Kopilot nije rekao nijednu riječ nakon što je pilot izašao iz kabine. Kopilot je namjerno odbijao da otvori vrata pilotu. Ovo nije nesreća", rekao je tužilac.

Putnici nisu bili svjesni da će se avion srušiti do pred sam udar, a udarili su u planinu brzinom od 700 kilometara na čas. "Svi u avionu su umrli istog trena", naveo je tužilac. On je dodao da slučaj neće nazivati samoubistvom jer je Lubic, njemački državljanin, odgovoran za smrt 149 ljudi.

"Vrisci su se začuli neposredno prije udar", dodao je tužilac.

Lubic je imao svega 28 godina, a tužilac je kazao da nema pokazatelja koji ukazuju na bilo kakvu vezu sa terorizmom.

Andreas Lubic: Mladić koji je sa sobom odnio 149 života >>>

Istražitelji proučavaju snimke razgovora iz jedne od crnih kutija, dok i dalje tragaju za drugom crnom kutijom.

“Pilot koji je van kokpita tiho kuca na vrata ali nema odgovora”, rekao je ranije danas neimenovani istražitelj za Njujork tajms, pozivajući se na sadržaj snimka. “A zatim jače kuca na vrata, ali nema odgovora. Čuje se kako pokušava da sruši vrata”.

Pred kraj leta na snimku se čuje alarm koji ukazuje na prinudno prizemljenje, potom jak zvuk slijetanja.

Avion Džermanvingsa srušio se na letu Barselona - Dizeldorf, i tom prilikom stradalo je svih 150 putnika i članova posade. Većina putnika na letu su bili državljani Njemačke i Španije.

Bonus video: