Rumunija: Bivši ministar krio zlatne poluge i Renoarovu sliku

Valcov je 15. marta podnio ostavku na mjesto ministra finansija pošto je optužen za uzimanje dva miliona eura mita što on negira
0 komentar(a)
Darius Valcov, Foto: Reuters
Darius Valcov, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2015. 20:50h

Tužioci su u srijedu pritvorili bivšeg ministra finansija Rumunije zbog sumnje da je uzeo mito, uključujući zlatne poluge i jednu uljanu sliku francuskog impresioniste Ogista Renoara.

Tužioci kažu da je Darius Valcov, dok je bio gradonačelnik jednog južnog grada, 2011. godine u sefu jednog svog prijatelja sakrio sliku, tri kilograma zlata i novac u vrijednosti 370.000 eura.

Valcov je 15. marta podnio ostavku na mjesto ministra finansija pošto je optužen za uzimanje dva miliona eura mita što on negira.

U drugom sličnom slučaju u srijedu, poslanici su glasali protiv ukidanja imuniteta senatoru iz vladajuće Socijaldemokratske partije osumnjičenom za korupciju.

Tužioci traže da se uhapsi Dan Sova zbog sumnje da je ilegalno došao do 3,5 miliona leja (793.000 eura) jer je kao pravnik bio angažovan u privatizaciji nekoliko elektroprivrednih preduzeća u svojoj izbornoj jedinici i jer je uništio podatke da bi prikrio tragove. I on negira krivicu.

Tužioci u Rumuniji su u posljednjih godinu dana pokrenuli niz istraga korupcije na visokom nivou.

Bonus video: