Sedam pitanja nakon pada aviona Lufthanze: Na svako je odgovor "ne"

Izuzetno je rijetko, takoreći nezamislivo, da veliki evropski putnički avion padne sa visine krstarenja, na rutinskom letu kroz kako ističu najbezbjedniji vazdušni prostor na svijetu
12 komentar(a)
Džermanvings avionska nesreća, Foto: Reuters
Džermanvings avionska nesreća, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2015. 20:28h

Poslije pada aviona kompanije "Džermanvings" na letu 4U9529 u Francuskim Alpima, od istražitelja iz kompanije “Erbas”, u Tuluzu, i "Lufthanze2, matične kompanije "Džermanvingsa", očekuje se da hitno odgovore na pitanje kako je tragedija poput ove mogla da se desi u 21. vijeku, piše Independent, a prenosi Blic.

Izuzetno je rijetko, takoreći nezamislivo, da veliki evropski putnički avion padne sa visine krstarenja, na rutinskom letu kroz kako ističu najbezbjedniji vazdušni prostor na svijetu.

A ovo su odgovori na pitanja koja se nameću korisnicima avio-usluga:

Da li su niskobudžetne kompanije manje bezbjedne od avio-kompanija koje pružaju kompletne usluge?

Ne. Evropske kompanije - bilo da je riječ o onima sa dugogodišnjom tradicijom, poput "Lufthanze", "Er Fransa" i "Britiš ervejza", ili o onima koje nude jeftinije karte - nikada ne štede na bezbjednosti. Rigorozni bezbjednosni standardi jednako važe za sve avio-kompanije. "Lufthanza" je najveća evropska avio-kompanija. Posljednji incident je zabilježila na pisti na varšavskom aerodromu 1993, kada su poginuli jedan putnik i jedan član posade. Posljednji incident nekog aviona "Britiš ervejza" dogodio se na aerodromu u Mančesteru 1986. godine (ugušila su se 53 putnika i dva člana posade, dok je jedan putnik preminuo od posljedica povreda). Avioni kompanija "Izidžet" i "Rajaner" nikada nijesu imali nesreću s fatalnim ishodom.

Avion je bio jedan od najstarijih aviona A320 koji još uvijek lete. Da li je to bitno?

Ne. Avion star 24 godine, kao u ovom slučaju, nije isto što i 24 godine star automobil. Svi putnički avioni redovno prolaze rigorozne kontrole. Kompanije koje ne nude specijalne pogodnosti možda imaju novije avione, ali dobro održavani stari avion podjednako je dobar i siguran kao novi.

Ovo je drugi erbas A320 koji se srušio za tri mjeseca. Da li ovaj avion prati zla kob?

Ni u kom slučaju. Otkako je ušao u upotrebu 1988. godine, A320 je obavio 80 miliona letova i prevezao milijardu putnika. Imao je 11 nesreća sa fatalnim ishodom, u prosjeku, jednu na svake dvije i po godine. Šest nesreća se desilo u proteklih devet godina (u prosjeku jedna na godinu i po dana), ali, statistički gledano, takvo stanje nije neočekivano s obzirom na veliki broj aviona u saobraćaju.

Da li je moguće da su dvije posljednje nesreće A320 imale isti uzrok?

To je malo vjerovatno. Još uvijek nijesu potpuno razjašnjene okolnosti pod kojima je nestao avion kompanije "Er Ejža", na letu iz Surabaje za Singapur decembra mjeseca. Međutim, prema najsmislenijem scenariju, piloti su neprimjereno reagovali na jaku tropsku oluju. Posljednja nesreća se desila u mirnim vremenskim uslovima.

Da li je "erbas" opasniji od "boinga"?

Nije. Katastrofe putničkih aviona su, na sreću, toliko rijetke da je teško uraditi primjenljivu statističku analizu. Ali, na osnovu proračuna vodećeg stručnjaka za bezbjednost aviona dr Toda Kertisa, dva velika proizvođača aviona bilježe približno isti broj nesreća, kada je riječ o avionima koji nose lavovski dio tereta na kratkim letovima: "erbas A320" i "boing 737".

Da li je "data streaming" (protok podataka) mogao da spriječi nesreću, ili da nam pomogne da shvatimo šta se desilo?

Ne, u ovom slučaju. Svrha protoka podataka, o kome se dosta raspravljalo poslije nestanka aviona na letu MH370 kompanije "Malejža erlajnz" prošle godine, ne služi da upozori kontrolu letjenja na moguće probleme, već duplira podatke koje su prikupljeni na crnim kutijama: razgovor u pilotskoj kabini i detalje o pilotskim komandama i ponašanju aviona. Budući da je mjesto rušenja aviona u ovom slučaju poznato, odmah je nađena i crna kutija.

Da li letjenje postaje sve opasnije?

Ne. Od svih dostignuća 21. vijeka, možda je najveće izuzetna bezbjednost u domenu vazduhoplovnog saobraćaja. Ove godine će biti obavljeno oko 3,5 milijardi individualnih letova. Ukoliko se u 2015. nastavi trend iz prethodnih godina, poginuće oko 1.000 ljudi - većinom putnici koji budu letjeli avio-kompanijama u zemljama u razvoju, gdje su standardi bezbjednosti manje rigorozni.

Bonus video: