Zbog uvrede Erdogana, novčana kazna za turske karikaturiste

Njima je suđeno zbog karikature objavljene u avgustu koja prikazuje novoizabranog Erdogana kako ulazi u predsjedničku palatu i kritikuje saradnike jer nisu poubijali novinare na inauguraciji
63 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.03.2015. 16:12h

Turski satirični nedjeljnik Pingvin saopštio je danas da je sud dvojicu njegovih karikaturista osudio na 11 mjeseci zatvora zbog uvrede predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kasnije im preinačivši presudu u novčanu kaznu.

Pingvin je naveo da će karikaturisti Bahadir Baruter i Ozer Ajdogan morati da na ime globe plate 7.000 turskih lira (2.700 dolara).

Njih dvojica su posljednji karikaturisti u nizu kojima je suđeno zbog navodnog vrijeđanja Erdogana, dok Turska guši slobodu izražavanja i pokušava da ućutka sve kritičare, podsjeća agencija AP.

Njima je suđeno zbog karikature objavljene u avgustu koja prikazuje novoizabranog Erdogana kako ulazi u predsjedničku palatu i kritikuje saradnike jer nisu poubijali novinare na inauguraciji.

Sud je naveo da je jedan saradnik u karikaturi bio nacrtan sa pokretom ruke koji se u Turskoj smatra obscenim, što je procijenio kao uvredu Erdogana.

Bonus video: