Četiri moguća scenarija pada: Od kvara senzora do terorizma

Nešto je pošlo po zlu i u utorak kada je u francuske Alpe udario Erbas 320 dosad vrlo sigurnog Džermanvingsa. Svi se pitaju zašto se kompaniji poznatoj po visokim standardima održavanja dogodila teška nesreća u kojoj je živote izgubilo 150 ljudi
11 komentar(a)
Džermanvings, Foto: Reuters
Džermanvings, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2015. 09:20h

Avionski saobraćaj i dalje se smatra najsigurnijim načinom prijevoza no nekoliko zrakoplovnih nesreća u posljednjih godinu dana unijelo je strah među putnike.

Sjećanja na malezijski avion nestao prije godinu dana i dalje su svježa kao i na onaj koji su četiri mjeseca kasnije slučajno srušili navodno ukrajinski pobunjenici. U januaru je prilikom polijetanja pao avion Er Azije sa 162 putnika, a u februaru se nad Taipeijem srušio avion TransAzija Ervejza jedva izbjegavši stambene blokove.

Nešto je pošlo po zlu i u utorak kada je u francuske Alpe udario Erbas 320 dosad vrlo sigurnog Džermanvingsa. Svi se pitaju zašto se kompaniji poznatoj po visokim standardima održavanja dogodila teška nesreća u kojoj je živote izgubilo 150 ljudi. Evo nekih scenarija:

1. Kvar na senzorima

Samo četiri mjeseca prije katastrofe u Alpama, isti model aviona njemačke Lufthanze, koja je vlasnik Džermanvingsa, naglo je počeo da gubi visinu. U samo jednom minutu pao je za hiljadu metara ali je pilot u posljednjem trenutku uspio da ga stabilizuje.

Grešku je najvjerovatnije uzrokovao kvar na senzorima nakon čega je Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja izdala bezbjednosno upozorenje za četiri modela Erbasovih aviona među kojima je i A320.

2. Katastrofalni kvar motora

Činjenica je da se Džermanvingsov Erbas bez problema uzdigao na propisanu visinu od 11.500 metara, a samo minut nakon toga počeo je da pada te nakon osam minuta, na visini od 1.800 metara, udario u Alpe. To upućuje na nagli i katastrofalni kvar na oba motora.

3. Smrzavanje

Nepovoljni vremenski uslovi i niske temperature mogu da prouzrokuju nagomilavanje naslaga na površinama i sastavnim dijelovima aviona. Naslage mogu ozbiljno da umanje sposobnost, kontrolu i stabilnost te mogu da prouzrokuju mehanička oštećenja pa čak i avionsku nesreću.

4. Terorizam

Ovaj uzrok se zasad isključuje iako nove informacije govore da piloti nisu poslali SOS signal što postavlja brojna pitanja na koje bi odgovore trebala dati u utorak veče pronađena crna kutija.

24sata.hr

Bonus video: