Nastavlja se potraga na jugu Francuske: Među žrtvama 16 srednjoškolaca

Avion „erbas“ niskobudžetne kompanije Džermanvings u vlasništvu Lufthanze srušio se juče u udaljenoj oblasti francuskih Alpa, pri čemu je poginulo svih 150 putnika, uključujući 16 đaka
50 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2015. 08:42h

Operacija potrage na mjestu nesreće putničkog aviona Džemanvingsa na jugu Francuske nastavljena je danas.

Nadležni upozoravaju da bi operacija mogla da traje danima zbog neprisutačnosti terena gdje se srušio avion sa 144 putnika i šest članova

Avion "erbas" niskobudžetne kompanije Džermanvings u vlasništvu Lufthanze srušio se juče u udaljenoj oblasti francuskih Alpa, pri čemu je poginulo svih 150 putnika, uključujući 16 đaka.

Džermanvings je potvrio da se avion na letu 4U 9525 iz Barselone za Diseldorf srušio, sa 144 putnika i šest članova posade.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je da je crna kutija aviona oštećena, ali da vjeruje da je "upotrebljiva".

Kaznev je za radio RTL kazao da istražitelji rade na izvlačenju informacija iz crne kutije.

Bijela kuća je saopštila da nesreća, po svoj prilici, nije izazvana terorističkim napadom. Lufthanza je objavila da pretpostavlja da je u pitanju nesrećan slučaj i da će svaka druga teorija biti spekulacija.

Vjeruje se da je u avionu bilo 67 Njemaca. Španski vicepremijer je kazao da je 45 putnika imalo španska imena. Među putnicima je bio jedan Belgijanac.

Među žrtvama je 16 djece i dvoje profesora iz gimnazije u gradu Haltern am Ze na sjeverozapadu Njemačke.

Istražitelji su opisali uništenu oblast u kojoj se avion srušio. Snimci iz vazduha su pokazali olupine iz koji je izlazio dim i dio trupa sa šest prozora.

Treća najsmrtonosnija nesreća A320

"Vidjeli smo avion koji je bukvalno rasporen, nema nijedan netaknuti dio krila ili trupa,“ rekao je Rojtersu tužilac iz Marseja Brus Roben, u selu Sejn lez Alp nakon nadlijetanja zone nesreće helikopterom. Francuska policija na licu mjesta je saopštila da nema preživjelih i da će biti potrebni dani da se izvuku tijela zbog nepristupačnosti terena, snijega i dolazećih oluja.

To je prva nesreća nekog velikog putničkog aviona na tlu Francuske od pada „konkorda“ kod Pariza prije skoro 15 godina. Avion A320 je jedan od najčešće korišćenih u svijetu, zajedno sa glavnim rivalom, „boingom 737“. Preveze više od milion ljudi dnevno, od biznismena do turista. Ima dobar ali ne i besprekoran bezbjednosni status.

Prema podacima Mreže za bezbjednost avijacije, jučerašnja nesreća je treća najsmrtonosnija u kojoj je učestvovao A320. Avion A320 kompanije TAM Linhas Aereas je 2007. skliznuo sa piste u Brazilu, kada je poginulo 187 osoba, a prilikom pada letjelice kompanije Indonesia AirAsia u Javansko more stradalo je 162 putnika i člana posade.

Džermanvings je saopštio da je avion počeo da pada minut pošto je dostigao maksimalnu visinu i da je padao osam minuta.

„Kontakt letjelice sa francuskim radarom i francuskim kontrolorima leta je prekinut u 10.53 prije podne na visini od oko dvije hiljade metara. Potom se srušio,“ rekao je na konferenciji za novinare izvršni direktor Džermanvingsa Tomas Vinkelman.

Dodao je i da je Lufthanza obavila rutinski pregled aviona u ponedjeljak.

Francuska uprava za avijaciju, DGAC, je saopštila da su kontrolori leta počeli kriznu proceduru nakon što su izgubili kontakt sa „erbasom“, koji nije poslao poziv u pomoć.

„Crni dan za Lufthanzu“

Letjelica se srušila u alpskoj oblasti poznatoj po skijanju, planinarenju i raftingu, ali koja je nepristupačna spasilačkim službama.

Izvršni direktor Lufthanze Karsten Spor je govorio o „crnom danu za Lufthanzu“.

„Moje najdublje saučešće porodicama i prijateljima naših putnika i članova posade”.

Avion se srušio oko 100 km sjeverno od grada Nica na francuskoj rivijeri. Francuski i njemački istražitelji su se uputili na mjesto nesreće u udaljenoj i slabo naseljenoj oblasti Meolan-Revel, blizu italijanske granice.

U španskom selu Linars del Vales, u kojem su boravili njemački đaci u okviru programa razmjene, upravitelj Marti Pujol je rekao da su svi potreseni.

Erbas je potvrdio da je avion star 24 godine i da je prvi put 1991. isporučen Džermanvingsu. Koristio je motore proizvođača CFM Internešnal, zajedničke firme Dženeral elektrika i francuskog Safrana.

Galerija

Bonus video: