Ministarka: Ukrajini potrebna veća finansijska pomoć

"Trenutno se vode razgovori u mnogim prijestonicama o eventualnoj vojnoj pomoći Ukrajini... Ali, bez obzira da li će nam obezbijediti odbrambenu vojnu podršku, finansijska je apsolutno odlučujuća", rekla je ministarka za britanski list
0 komentar(a)
Natalija Jaresko, Foto: Reuters
Natalija Jaresko, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2015. 15:40h

Ukrajinska ministarka finansija Natalija Jaresko ocijenila je da je Ukrajini neophodna veća finansijska pomoć međunarodne zajednice od trenutno predviđene, piše danas londonski Fajnenšel tajms (Financial Times - FT).

"Trenutno se vode razgovori u mnogim prijestonicama o eventualnoj vojnoj pomoći Ukrajini... Ali, bez obzira da li će nam obezbijediti odbrambenu vojnu podršku, finansijska je apsolutno odlučujuća", rekla je ministarka za britanski list.

Ona je izrazila uvjerenje da grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7, kao i G20 imaju "odgovornost da mnogo više finansijski podrže Ukrajinu".

Ukrajini su potrebne milijarde eura da pokrene rast, izgradi uništenu infrastrukturu i sanira posljedice konflikta na istoku zemlje.

Jaresko je za FT rekla da je četvorogodišnji zajam Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 40 milijardi dolara, finaliziran ovog mjeseca, bio dovoljan da se stabilizuje finansijski i bankovni sistem.

"Ali to je bio prvi korak", istakla je ona.

Vlasti u Kijevu su polovinom marta počele pregovore s kreditorima o restrukturiranju javnog duga.

Prema procjenama MMF, javni dug Ukrajine će ove godine dostići 94 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a njen spoljni dug 158 odsto BDP zbog devalvacije ukrajinske valute grivne i prazne državne kase.

MMF je 11. marta odobrio četvorogodišnje produženje aranžmana s Ukrajinom, vrijednog 17,5 milijardi dolara, čiji cilj je da se zemlja izvuče s ivice ekonomske provalije.

Ukrajinska ekonomija, već prilično ugrožena ogromnom birokratijom i korupcijom, od prošlog aprila je dodatno opterećena sukobom na istoku zemlje s proruskim separatistima, u kojem je do sada poginulo više od 6.000 ljudi, 15.000 ranjeno, a milioni su raseljeni.

Bonus video: