POZIVU SE ODAZVALO 26 LIDERA

Zapadni zvaničnici bojkotuju Putina

Kremlj može da računa na kineskog predsednika Si Djinpinga i na lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-una, kome će to biti prva zvanična posjeta inostranstvu
90 pregleda 16 komentar(a)
Vojna parada, Foto: Beta
Vojna parada, Foto: Beta
Ažurirano: 24.03.2015. 10:59h

Rusija će ove godine obilježiti pobjedu u Drugom svjetskom ratu bez zapadnih saveznika.

Spisak prisutnih, a posebno odsutnih zvaničnika , na vojnoj paradi devetog maja u Moskvi, svjedoči o stepenu pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, koji su prije manje od godinu dana bili zajedno na plažama Normandije na obilježavanju 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Kremlj može da računa na kineskog predsednika Si Djinpinga i na lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-una, kome će to biti prva zvanična posjeta inostranstvu. Očekuju se i grčki premijer Aleksis Cipras, češki predsjednik Miloš Zeman, kao i zvaničnici iz Indije, Južne Afrike, Mongolije, Vijetnama, Kube i Srbije.

Međutim, francuski predsednik Fransoa Oland, kao i britanski premijer Dejvid Kameron stavili su do znanja da neće doći na ceremoniju. Neće biti prisutan ni američki predsjednik Barak Obama, jer je Bijela kuća navela da on u maju ne planira nikakvo putovanje u Rusiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je takođe odbila poziv, ali je diplomatski navela da će doći u Moskvu dan kasnije, u namjeri da položi vjenac. Poljska će sama organizovati svoju proslavu.

Od ukupno 68 pozvanih svjetskih lidera, 26 se do sada odazvalo pozivu.

"Dolazak zapadnih lidera na vojnu paradu devetog maja u Moskvi značilo bi njihovo priznavanje politike Kremlja kroz sjećanje na rat", izjavila je Frans presu politička analitičarka Ljilja Ševcova.

Tradicionalno, Kremlj smatra da je deveti maj dan kada je okončan Drugi svjetski rat. Kapitulacija je potpisana osmog maja kasno uveče 1945. godine u Berlinu, odnosno devetog maja po moskovskom vremenu.

U Drugom svjetskom ratu, ili Velikom otadžbinskom ratu kako su ga zvali u Sovjetskom Savezu, poginulo je 27 miliona sovjetskih građana i pobjeda u tom ratu predstavlja veliki ponos za Rusiju.

Pitanje pobjede u Drugom svjetskom ratu ostaje veoma osjetljivo pitanje za Ruse. U januaru je izbio diplomatski incident na komemoraciji oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic kada je poljski ministar inostranih poslova Gžegož Šetina rekao da su oslobodioci logora bili u većini Ukrajinci, a ne pripadnici Crvene armije.

Iako nije bio na toj ceremoniji u Poljskoj, ruski predsjednik Vladimir Putin je tada rekao da je to pokušaj minimiziranja uloge Rusije u Drugom svjetskom ratu, koji je usmjeren ka "podrivanju moći i moralnog autoriteta" Rusije.

Kremlj sa svoje strane minimizira "odsutnost" lidera devetog maja, tvrdeći da većina zemalja "shvata značajnu ulogu Sovjetskog Saveza u padu nacizma".

Rusija, koja svake godine s velikom pompom proslavlja taj dan, ove godine je najavila da je ceremonija biti još svečanija.

Oko 2,5 miliona još živih veterana dobiće medalje, a vojne parade će biti organizovane širom zemlje i u većini bivših sovjetskih republika.

Ispred Kremlja, gdje će paradirati vojnici iz 10 zemalja, ruski vojnici će nositi sovjetske uniforme iz Drugog svjetskog rata a pored njih će biti najnovija vojna oprema ruske vojske, koja se u velikoj mjeri modernizovala poslednjih godina.

Nedolazak zapadnih zvaničnika iritira mnoge u Rusiji koji to smatraju nepoštovanjem. "Oni (zapadnjaci) misle da će kazniti Rusiju negiranjem smrti 27 miliona Sovjeta", ocjenio je Vladimir Jevsejev, direktor Centra za političke nauke u Moskvi.

"To što Barak Obama neće doći, to je njegov problem. Svijet ne zavisi od njegove dobre volje", rekao je Jevsejev u izjavi Frans presu.

Neki, međutim, imaju drugačiji stav. "Kakve veze sjećanje na rat ima sa sadašnjom situacijom? Kakve veze ima podvig sovjetskog naroda i milioni žrtava za pobedu sa onim ljudima koji danas sjede u Kremlju", zapitao se politikolog Anton Oreh.

Preporučujemo za Vas