Socijalisti u Andaluziji prvi sa 35,4 odsto, Podemos treći

Kako navodi agencija Frans pres, bez sumnje je najviše izgubila Narodna stranka, koja je na posljednjim regionalnim izborima 2012. osvojila 40 odsto glasova
0 komentar(a)
Podemos, Foto: Reuters
Podemos, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2015. 08:01h

Ljevičarska španska partija "Podemos", bliska grčkoj "Sirizi", podigla se do trećeg mjesta na jučerašnjim regionalnim izborima u Andaluziji, na kojima su pobijedili socijalisti.

Prema skoro potpunim rezultatima poslije prebrojanih 99,95 odsto glasova, Socijalistička partija zadržala je svoje uporište osvojivši 35,4 odsto glasova i 47 poslanika od 109 u regionalnom parlamentu.

Andaluzija se smatra politički strateškom oblasti zbog toga što je najnaseljenija u Španiji sa 8,4 miliona stanovnika od 46,5 miliona, a ovi izbori smatrani su kao test za brojne izbore koje čekaju zemlju ove godine, od regionalnih, lokalnih do parlamentarnih krajem godine.

"Podemos", koji je vjerovao da će pobijediti, treći je sa 14,8 odsto glasova i 15 poslanika, iza Narodne partije, koja je na vlasti na nacionalnom nivou, a koja je osvojila 26,7 odsto glasova i 33 poslanika.

"Put se otvara hodajući. Hvala, Andaluzijo, hvala onima koji hodaju za ovaj prvi korak, idemo napred - reagovao je na Tviteru vođa "Podemosa" Pablo Iglesijas, koji je tako izgleda indirektno priznao da nije napredovao onoliko koliko je želio.

Kako navodi agencija Frans pres, bez sumnje je najviše izgubila Narodna stranka, koja je na posljednjim regionalnim izborima 2012. osvojila 40 odsto glasova. Vođa te stranke u Andaluziji Huan Manuel Moreno priznao je da nije dobio očekivan rezultat.

Španski premijer Marijano Rahoj sinoć je pratio rezultata iz svoje kancelarije u sjedištu Narodne stranke u centru Madrida i nije davao nikakve izjave.

"Podemos" je na privatnoj televiziji Seksta (Sexta) pozdravio to što je oslabio dvopartijski sistem, pošto su 2012. dvije vodeće partije dijelile oko 80 odsto glasova, a sada u Andaluziji imaju nešto preko 60 odsto.

Izbori u Andaluziji prvi su na kojima je moglo da se vidi da li će "Podemos", stranka radikalne levice koja je nastala u januaru 2014. i izbila na četvrto mjesto na evropskim izborima u maju, sa pet poslanika i 1,2 miliona glasova, moći da transformiše političku scenu.

Skoro 6,5 miliona glasača pozvani su da biraju između tradiconalnih opcija socijalističke partije PSOE ili Narodne partije i novih strnaka "Podemos" i Sijudadanos, stranke desnog centra, koja je osvojila devet odsto glasova i devet mjesta.

Bonus video: