Poljski vojnik tuži vojsku: Pričali mu da je sposoban za službu, a imao leukemiju

"Specijalista, hematolog koji je te 2011. godine utvrdio da imam leukemiju, zatražio je da mu donesem rezultate ranijih sistematskih pregleda i analiza krvi i tada sam od ljekara saznao da su moje analize bile uznemiravajuće još 2003. godine", kazao je Jonjčik
0 komentar(a)
Poljska, vojnik, Foto: Shutterstock
Poljska, vojnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2015. 11:11h

Kapetan Tomaš Jonjčik iz Opola, na jugu Poljske, tužio je sudu armiju i zahtijeva odštetu od 17.500 eura zato što tokom redovnih sistematskih pregleda vojni ljekari nijesu otkrili da ima leukemiju, što su godinama nagovještavale analize njegove krvi.

Jonjčik je saznao da ima leukemiju tek 2011. godine kada se prijavio za misiju u Avganistanu, a ljekari iz njegove 10. Opolske logističke brigade su ga poslali specijalistima u Glivice koji za potrebe inostranih misija obavljaju strožije ljekarske preglede.

"Specijalista, hematolog koji je te 2011. godine utvrdio da imam leukemiju, zatražio je da mu donesem rezultate ranijih sistematskih pregleda i analiza krvi i tada sam od ljekara saznao da su moje analize bile uznemiravajuće još 2003. godine", kazao je Jonjčik.

Ljekar u bazi u Opolu nije kapetana poslao specijalisti ni kada su analize krvi 2005. i 2008. godine pokazale još gore parametre, a ni kasnije, i redovno je upisivao da je sposoban za vojnu službu, pa čak i za rad preko uobičajene norme.

Kada je odbijen za misiju u Avganistanu, kapetan je predložio svom komandantu da vojno tužilaštvo istraži postupak ljekara i zašto ga nije poslao specijalisti, međutim, armija je to odbila, a Jonjčik je zbog bolesti morao da na kraju napusti vojnu službu 2014. godine.

"Čemu sve te komisije i svi ti pregledi kada rezultati ništa ne znače? Danas mogu samo da nagađam otkada sam bolestan i kako bih uredio svoj život da sam za bolest znao", kazao je 37-godišnji kapetan u rezervi zašto je odlučio da tuži armiju za nemar ljekara sudu.

Bonus video: