Jaka artiljerijska paljba oko Donjecka, pljušte međusobne optužbe

Zona oko aerodroma jedna je od zona gdje se nastavljaju sporadični sukobi i poslije stupanja na snagu primirja od 15. februara sporazumom iz Minsku
54 pregleda 0 komentar(a)
Donjeck, Foto: Reuters
Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2015. 10:29h

Jaka artiljerijska paljba čuje se od jutros oko Donjecka, uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine, javljaju izvještači Frans presa.

Čuje se razmjena vatre teške artiljerije od 7.00 po srednjoevropskom vremenu u zoni blizu aerodroma u Donjecku. Aerodrom je od januara pod kontrolom pobunjenika poslije višemjesečnih žestokih borbi između njih i ukrajnske vojske.

Zona oko aerodroma jedna je od zona gdje se nastavljaju sporadični sukobi i poslije stupanja na snagu primirja od 15. februara sporazumom iz Minsku, nazvanog Minsk dva.

Dvije strane se uzajamno optužuju da krše sporazum postignut u Minsku, uz posredovanje francuskog predsjednika Fransoa Olanda i njemačke kancelarke Angele Merkel, i u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruske i ukrajinske novinske agencije prenose da su predstavnici Kijeva i samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštili da je tokom protekle noći više puta registrovano kršenje primirja.

Pres centar "Štaba za antiterorističku operaciju" u Kijevu saopštio je da su tokom noći ukrajinski vojnici nastavili sukobe sa nelegalnim oružanim formacijama kod Donjecka, Luganska i Marijupolja i da je do jutros registrovano devet puta otvaranje vatre iz automatskog oružja i minobacača kalibra 82 i 120 milimetara, kao i jedan sukob koji je trajao duže od pola sata, prenio je Ukrinform.

Ministarstvo odbrane samoproglašene DNR tvrdi, pak, da su ukrajinske snage bezbjednosti 41 put otvarale vatru na njihove pozicije i da su ranjena četiri pripadnika proruskih snaga kod sela Peski.

Takođe, u Donjecku se navodi da je, između ostalog, pucano i na naselja Širokino, Kalinovka, Žabunjki, Gorlovka i selo Signalnaja.

Zamjenik komandira štaba ustanika samoproglašene DNR Eduard Basurin sinoć je optužio ukrajinske snage da su povećale broj kršenja prekida vatre po čitavoj liniji razdvajanja, prenijela je RIA Novosti.

Bonus video: