Plaćenik o ratištu u Ukrajini: Nisam vidio nijednog fašistu

Mambetov, koji je tražio da se ne koristi njegovo pravo ime, ispričao je reporterima Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) da se borio na strani ruske vojske oko Luganska
60 komentar(a)
Ukrajina, proruski pobunjenici OEBS, Foto: Reuters
Ukrajina, proruski pobunjenici OEBS, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2015. 07:47h

Manas Mambetov, stariji poručnik u rezervnim snagama armije Kirgistana, u avgustu 2014. je došao na istok Ukrajine da se odazove moralnom pozivu na borbu protiv „fašista“.

Prije nedjelju dana se vratio kući, zajedno sa ostacima dvojice kirgistanskih vojnika.

Mambetov, koji je tražio da se ne koristi njegovo pravo ime, ispričao je reporterima Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) da se borio na strani ruske vojske oko Luganska.

"To nisu regruti nego jedinice koje su se borile u ratovima u Čečeniji i Južnoj Osetiji", rekao je Mambetov.

"Većina su vojnici po ugovoru. S vremena na vrijeme ih šalju i ponovo povlače. Međutim, odlaze bez teške opreme. Dok su tamo, obučavaju separatiste, pobunjenike, ostave im oružje i vrate se."

Membetov, čija priča nije potvrđena iz nezavisnih izvora, rekao je da je on bio takav dobrovoljac.

"Gledao sam televiziju - Kanal Jedan, RTR i druge", ispričao je za kirgistanski servis RFE/RL, misleći na glavne ruske državne kanale.

"To je za mene bilo simbolično jer mi je djed poginuo u ratu 1941. Vodili su me moralni principi. TV kanali su prikazivali svastike, fašiste, naciste."

Međutim, kada je došao u Lugansku oblast, zatekao je drugačiju situaciju.

"Mislio sam da su tamo fašisti, ali nisam vidio nijednog. Borili smo se protiv redovne ukrajinske armije. Imali su neke sporne elemente - Desni sektor i Donbas bataljone, koji su sastavljeni od dobrovoljaca, ultranacionalista. Takvih ima svuda. Ali nisam vidio nijednog fašistu."

Dodao je da za motiv koji je imao nije našao nikakvu potporu. „Ispostavilo se da je sve agitacija, propaganda. To mi je bilo zaista uvredljivo.“

Mambetov je ispričao da je nakon dolaska u Ukrajinu poslat u izviđačku jedinicu kojom komanduje čovjek iz Kalinjingrada sa ratnim imenom Če Gevara. Plaćali su ga 1.500 dolara mjesečno, uz bonuse za uništene tenkove i ostalo teško naoružanje.

Kaže da je uveliko prihvaćeno vjerovanje da ruski vojni savjetnici potpuno kontrolišu separatističke snage. Separatistički borci vjeruju da je Viktor Pener, ekonomski savjetnik šefa luganskih separatista Igora Plotnickog, u direktnom kontaktu sa predsjedničkim savjetnikom Kremlja Vladislavom Surkovim.

Štaviše, snage u Lugansku su međusobno sukobljene i mnoge jedinice odbijaju da se povinuju naredbana Plotnickog. Mambetov je kazao da je učestovao u kaznenoj akciji protiv jedne neposlušne jedinice, u kojoj je ubijeno 17 vojnika.

Separatisti posljednjih mjeseci dobijaju sve veću pomoć u obliku ruskih trupa i opreme, tvrdi on. Iz Rusije noću stiže teško naoružanje i smješta se u skladišta koja su ispražnjena u tu svrhu, ispričao je kirgistanski plaćenik.

Bonus video: