Španija: Izbori u Andaluziji, koliko može Podemos

Nakon šest godina recesije, ovo će biti pravi izazov i provjera da li su birači nezadovoljni mjerama štednje ili preovlađuje zadovoljstvo ekonomskim učinkom konzervativne vlade Marijana Rahoja, navodi Ansa
0 komentar(a)
Podemos, Španija, Foto: Reuters
Podemos, Španija, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2015. 12:30h

U španskom regionu Andaluzija danas se održavaju izbori, a to će biti prvi pravi test za Podemos, novu ljevičarsku partiju formiranu 2014. godine.

Jutros su otvorena birališta na kojima će 6,5 miliona birača glasati za poslanike andaluzijskog parlamenta, javljaju španski mediji.

Novine u Španiji nazivaju ove izbore istorijskim zato što se smatra da će na njima prvi put biti stavljene na probu dimenzije novog političkog ciklusa koji najavljuju ankete.

Stare partije Španska socijalistička radnička partija (PSOE), Narodna stranka (PP) i Ujedinjena ljevica (IU) sučeljavaju se sa novom partijom Podemos.

Andaluzija, najnaseljenija oblast u Španiji, tradicionalno je uporište socijalista (PSOE) koji se nalaze na vlasti od 1982.

Prema rezultatima ankete koju je sprovela "Metroskopija" za list "Pais" oni će i ovog puta pobijediti, ali sa manje glasova nego prije tri godine, tako da će ostati bez apsolutne većine.

Očekuje se da će atomizacijom glasova biti "pokopani" narodnjaci, kažnjena Ujedinjena ljevica, a Podemos će dostići uspeh i ući će u fragmentisani parlament u kome će moći da drže u svojim rukama ključ za njegovo funkcionisanje.

Rezultati ankete koju je sprovela "Metroskopija" nagovještavaju da će socijalisti povratiti svoju hegemoniju u Andaluziji, koju su izgubili 2012. u korist PP, ali će ostvariti najgori rezultat u svojoj istoriji.

PSOE će odnijeti pobjedu sa 34,6 odsto glasova, što je za pet procenata manje nego prije tri godine.

U Andaluziji su socijalisti na vlasti već 32 godine, a ovaj region potresa visoka stopa nezaposlenosti koja iznosi 34 procenta, prenijela je agencija Ansa.

Nakon šest godina recesije, ovo će biti pravi izazov i provjera da li su birači nezadovoljni mjerama štednje ili preovlađuje zadovoljstvo ekonomskim učinkom konzervativne vlade Marijana Rahoja, navodi Ansa.

Demonstracije u Madridu zbog mjera štednje

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se sinoć u centru Madrida kako bi protestovali zbog teških mjera štednje koje španska vlada sprovodi u borbi sa finansijskom krizom.

Prema očekivanjima organizatora protesta, na glavnom madridskom trgu okupilo se oko 20.000 ljudi, javio je AP.

Demonstranti su nosili republikanske zastave i pozivali na generalni štrajk u Španiji.

Jedna od učesnica protesta, frizerka Dolores Karezo (32), koja je na skup došla iz južnog grada Sevilje, rekla je da je španska vlada izvršila "divljačke" rezove i mjere štednje u javnom sektoru, navodeći da su posebno ugroženi obrazovanje i zdravstvo, prenosi američka agencija.

Bonus video: