Njemci, ne diskriminišite putarinama

"Slično kao i kod mobilne komunikacije, potrebni su zajednički standardi kako bi mogli da se krećemo preko granica bez da šoferšajbna bude puna raznih vinjeta ili da moramo stalno da stajemo na naplatnim rampama. Želimo da iduće godine, krajem ljeta, damo predloge s tim u vezi i nadam se da ću još za vrijeme mog mandata moći da putujem kroz Evropu, a da ne moram da stajem", poručila je evropska komesarka
2 komentar(a)
saobraćaj AMSCG, Foto: Shutterstock
saobraćaj AMSCG, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.03.2015. 11:11h

Evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulc upozorila je Njemačku da putarine koje planira da uvede ne sme da budu diskriminišuće za građane ostalih zemalja EU.

Bulc je poručila da bi evropska putarina smanjila troškove vozačima.

Ona je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" istakla da putarina, koju planira Njemačka da uvede, ne smije da diskriminiše građane iz drugih zemalja EU.

"U kontaktu smo sa njemački ministrom saobarćaja i podsjećamo ga da takav sistem ne smije biti diskriminišući. Međutim, sada je stvar Bundestaga da li će prihvatiti zakon i u kom obliku", poručila je Bulc.

Ona nije željela da komentariše da li je diskriminacija drugih građana EU ako domaćem stanovništvo putarina bude vraćena kroz poreske olakšice, a strancima ne, ali je naglasila da još nema informacije kako će to biti i realizovano.

Bulc je kazala da je njen cilj jedinstveni evropski sistem putarina.

"Slično kao i kod mobilne komunikacije, potrebni su zajednički standardi kako bi mogli da se krećemo preko granica bez da šoferšajbna bude puna raznih vinjeta ili da moramo stalno da stajemo na naplatnim rampama. Želimo da iduće godine, krajem ljeta, damo predloge s tim u vezi i nadam se da ću još za vrijeme mog mandata moći da putujem kroz Evropu, a da ne moram da stajem", poručila je evrospki komesar.

Ona je ukazala da taj jedinstveni sistem predviđa naplatu na osnovu pređene kilometraže, ali uz to da svaka zemlja ima slobodu da odluči da li će da uvede sistem naplate putarine ili ne.

Bulc je kazala da to neće biti skuplje stanovništvu, odnosno da ne vjeruje da će korišćenje automobila koštati više, već da treba da smanji troškove.

Govoreći o transportu, Bulc je rekla da je potreban balans različitih saobraćajnih veza, a da su najbolje opcije, kada je riječ o zaštiti životne sredine, pruga i plovidba koje, međutim, moraju postati konkurentne.

Ona je kritikovala zemlje članice EU što su proteklih godina premalo investirale u željezničku infrastrukturu, što je, kako smatra, osnovni razlog za nekonkurentnost.

"Privredi je potrebna bolja ponuda, ali bi i mladi ljudi, koji rado putuju, koristili bolju ponudu. Zbog toga smo ponovo krenuli da omogućimo preduslove za veću konkurentnost železnice", objasnila je Bulc.

Bonus video: