EU osnovala Energetsku uniju

„EU je pokazala spremnost da poveća finansijsku podršku većem broju energetskih projekata koji su u interesu Energetske zajednice, uključujući i novi međukonektor na granici Bosne i Hercegovine (BiH) sa Srbijom i s Crnom Gorom“, naveli su iz Energetske zajednice
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Mark Rute, Šarl Mišel, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Mark Rute, Šarl Mišel, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2015. 10:04h

Savjet Evropske unije (EU) donio je odluku o stvaranju Energetske unije s ciljem ubrzavanja infrastrukturnih projekata, s posebnim akcentom na ekološke energente, poput gasa i obnovljivih izvora.

Odluka je donesena na samitu predsjednika i predsjednika vlada koji je u petak završen u Briselu.

Kako je navedeno u zaključcima, traži se ubrzanje infrastrukturnih projekata za električnu energiju i gas, a posebno prema perifernim regionima, s ciljem obezbijeđenja funkcionalnog unutrašnjeg energetskog tržišta, prenosi Capital.ba.

Savjet EU poziva na punu implementaciju i rigoroznu primjenu postojeće energetske infrastrukture, kao i pojačavanje legislature za bezbjednost snabdijevanja.

Takođe, poziva se i na usklađenost sa svim normama EU u ovoj oblasti.

„Potrebna je potpuna usklađenost s evropskim zakonodavstvom svih sporazuma koji se sklapaju sa spoljnim dobavljačima gasa. Posebno je potrebna potpuna transparentnost takvih sporazuma i njihova puna usklađenost s evropskim energetskim odredbama“, navodi se u zaključcima.

Poziva se i na regionalnu saradnju, posebno sa susjednim zemljama EU.

„Potrebno je iskoristiti sve instrumente koji stoje na raspolaganju radi uspostavljanja strateških energetskih partnerstava sa zemljama proizvođačima i sa zemljama kroz koje prolazi gas ka Evropi. Potrebno je raditi na promociji energetske bezbjednosti, a istovremeno obezbijediti suverenitet u odlučivanju zemljama da razviju i čuvaju vlastite izvore energije“, dodaje se u zaključcima.

Iz Energetske zajednice su saopštili da je Energetska unija politički projekat, čije su ključne karakteristike bolja implementacija postojeće legislative i integracija energetskih tržišta kroz veću interkonektivnost među zemljama.

„EU je pokazala spremnost da poveća finansijsku podršku većem broju energetskih projekata koji su u interesu Energetske zajednice, uključujući i novi međukonektor na granici Bosne i Hercegovine (BiH) sa Srbijom i s Crnom Gorom“, naveli su iz Energetske zajednice.

Bonus video: