Četiri novinara britanskog tabloida oslobođena optužbi za korupciju

Visoka zvaničnica ministarstva odbrane je 2013. priznala da je listu "San" prodala informacije vezane za disciplinske istrage vojske, seksualne skandale i ubijene vojnike u Avganistanu. Ona je početkom godine osuđena na 12 mjeseci zatvora
0 komentar(a)
Korupcija, 100 eura, Foto: Shutterstock
Korupcija, 100 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.03.2015. 08:40h

Četiri novinara britanskog tabloida "San" juče su oslobođena optužbi za korupciju i kupovinu informacija, posebno u vezi prinčeva Harija i Vilijama.

Londonski sud Old Bejli oslobodio je optužbi Džona Keja, urednika, i Dankana Larkomba, izvještača lista za pitanja kraljevske kuće, da su kupovali informacije od dva vojnika.

Sud je takođe našao da Fergus Šanahan, izvršni urednik, i Džef Vebster, pomoćnik glavnog urednika, nisu krivi za podmićivanja službenika, što im je bilo stavljeno na teret zbog odobravanja isplata.

Džon Kej, Fergus Šanahan i Džef Vebster optuženi su da su prekršili zakon time što su platili ukupnu sumu od 100.000 funti (138.000 eura) između 2004. i 2012. godine Betini Džordan-Barber, visokoj zvaničnici ministarstva odbrane.

Ona je 2013. priznala da je listu "San" prodala informacije vezane za disciplinske istrage vojske, seksualne skandale i ubijene vojnike u Avganistanu. Ona je početkom godine osuđena na 12 mjeseci zatvora.

Dankan Larkomb optužen je da je pomagao i ohrabrivao bivšeg instruktora u prestižnoj vojnoj akademiji Sandherst Džona Hardija da prodaje informacije o prinčevima Hariju i Vilijamu.

Larkomb je oslobođen ove optužbe, kao i instruktor i njegova supruga Kler koja je bila optužena za saučesništvo.

Optužbe su podignute u okviru šire istrage medija pokrenute poslije skandala oko telefonskog prisluškivanja konkurentskog tabloida "Njuz ov d Vorld" (News of the World) Ruperta Mardoka koji je ugašen.

Skandal oko prisluškivanja telefona je pokrenuo veliku osudu prakse nekih izvještača i rukovodilaca britanskih medija i objelodanio ponekad sumnjive veze medija s krugovima iz politike i policije.

Bonus video: