Moravjecki: SAD da igraju ključnu ulogu u Istočnoj Evropi

"SAD stoje uz nas. Mi imamo želju i posvećenost da učinimo evropski projekat jačim", rekao je Moravjecki na samitu inicijative Tri mora u Bukureštu
0 komentar(a)
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2018. 13:34h

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je danas u Bukureštu da njegova zemlja hoće da SAD igraju ključnu ulogu u Istočnoj Evropi da bi ojačale kontinent u cjelini.

"SAD stoje uz nas. Mi imamo želju i posvećenost da učinimo evropski projekat jačim", rekao je danas Moravjecki na samitu inicijative Tri mora u Bukureštu čiji cilj je jačanje povezanosti u Istočnoj Evropi i poboljšanje veza između regiona i SAD i Evropske unije.

Dvodnevni samit Inicijative tri mora koji je počeo juče održava se danas u Rumuniji, aktuelnoj predsjedavajućoj inicijative.

Samitu prisustvuju i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, američki ministar energetike Rik Peri, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i drugi šefovi država.

Na njemu se razmatra oko 40 projekata čiji cilj je podsticanje regionalne povezanosti u saobraćaju, energetici i digitalnoj sferi.

Inicijativa tri mora pokrenuta je 2015. godine i uključuje 12 zemalja članica EU između Jadranskog mora, Baltičkog i Crnog mora. Među njima je Austrija, jedina koja nije bila u taboru komunističkih zemalja.

Prvi samit održan je u Dubrovniku 2016, a drugom samitu 2017. u Varšavi, u Poljskoj, prisustvovao je američki predsjednik Donald Tramp.

Bonus video: