Gorbačov: Korijeni ukrajinskog sukoba u raspadu SSSR i neuspjehu Perestrojke

Gorbačov je pozvao sve uključene strane da prestanu s uzajamnim optuživanjima i podrže sve korake čiji je cilj rješenje krize
1 komentar(a)
Mihail Gorbačov, Foto: Beta-AP
Mihail Gorbačov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.03.2015. 17:03h

Nekadašnji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov smatra da su korijeni ukrajinskog sukoba u raspadu Sovjetskog Saveza i neuspjehu Perestrojke i upozorava na pokušaje da se kriza riješi vojnim putem.

"Duboko ukorijenjeni razlozi za metež su u namjernom neuspjehu Perestrojke i neodgovornim odlukama lidera Rusije, Ukrajine i Bjelorusije u Bjelovjeskoj šumi", napisao je Gorbačov u kolumni za "Roskaju gazetu".

Gorbačov je mislio na sporazum od 8. decembra 1991. godine kada je u Bjelovjeskoj šumi donijeta odluka o raspadu tadašnjeg SSSR-a a Gorbačov de fakto lišen predsjedničke funkcije.

Tada su lideri Bjelorusije, Ukrajine i Rusije, Stanislav Šuškevic, Leonid Kravčuk i Boris Jeljcin proglasili formalan raspad SSSR-a i formiranje Zajednice nezavisnih država (ZND), prenijela je ruska televizija Raša tudej.

Gorbačov je u kolumni istakao da je nekoliko godina nakon sporazuma iz 1991. godine, bio test za Ukrajinu s obzirom da su zapadne zemlje počele da je uvlače u evroatlantsku zajednicu otvoreno ignorišući interese Ruske Federacije.

Gorbačov je rekao da su sve strane bile na gubitku zbog tih akcija jer je stvorena opasnost od novog Hladnog rata, ili čak od pravog rata.

Gorbačov je pozvao sve uključene strane da prestanu s uzajamnim optuživanjima i podrže sve korake čiji je cilj rješenje krize.

"Ne postoji vojno rješenje za ovaj konflikt i pobjednika neće biti. Važno je da se podržavaju svi konstruktivni koraci i sve manifestacije odgovornijeg pristupa koji bi mogao da dovede do mira", napisao je Gorbačov.

Bivši sovjetski lider je takođe istakao da su potezi zapadnih država protiv Rusije, bez obzira koliko bili uporni, osuđeni na neuspjeh.

"Pokušaji da se Rusija izoluje ili ignoriše, uvijek će biti neuspješni. Ubijeđen sam da će naša zemlja prevladati sadašnji period ekonomskih teškoće", rekao je Gorbačov.

On je i ranije izrazio stav da vojni konflikt u Ukrajini ima korijene u brzopletom i nepromišljenom raspadu SSSR-a.

To je jedna od njegovih ideja u njegovoj najnovijoj knjizi "Poslije Kremlja" koja je objavljena u decembru prošle godine, navodi Raša tudej.

On je takođe istakao da lideri zapadnih država treba da prestanu da uvlače Ukrajinu u NATO jer će rezultati tih pokušaja biti samo dalje sukobljavanje s Rusijom i dalja eskalacija konflikta.

Bonus video: