Kameron pravi fond namijenjen zemljama da se "odupru pritisku iz Rusije"

Saznaje se da će pet miliona funti iz Kameronovog fonda biti namijenjeno Ukrajini, a ostatak Moldaviji, Gruziji, Bosni i Hercegovini i Srbiji
2 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.03.2015. 11:48h

Britanski premijer Dejvid Kameron ustanovljava fond namijenjen pomoći istočnoevropskim zemljama da se "odupru pritisku iz Rusije", piše više britanskih medija, a prenosi B92.

Tzv. "Fond za dobro upravljanje" će u 2015. i 2016. raspolagati sa 20 miliona funti (28 miliona eura), a kako je formulisano "biće namenjen jačanju demokratskih institucija u oblastima u kojima se strahuje od ruskog uticaja", prenose Skaj njuz i agencija Blumberg.

Uzor za ovaj program je "Nou-hau fond" britanske premijerke Margaret Tačer iz 1989, koji je bio namijenjen "razvoju privrede, upravljanja i institucija" u zemljama iz sovjetske sfere uticaja, kao što su bile tadašnja Čehoslovačka, Mađarska i Poljska.

Saznaje se da će pet miliona funti iz Kameronovog fonda biti namijenjeno Ukrajini, a ostatak Moldaviji, Gruziji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Među ciljevima fonda su borba protiv korupcije i reformisanje ključnih tržišta, kao što su banke i tržište energetike.

U Dauninig stritu navode da su tražili države za koje postoji opasnost da postanu "nova Ukrajina" i da bi fond trebalo posmatrati kao dugoročnu investiciju koja će štititi zemlje koje Vladimir Putin sada nadgleda.

Bonus video: