Zeman smiruje strasti zbog američkog vojnog konvoja

Prolazak konvoja od baltičkih republika, preko Poljske i Češke u Njemačku, koji je NATO najavio kao demonstraciju jedinstva i snage, u trenutku kada se širom teritorije Rusije odigravaju veliki vojni manevri, odobrila je u ponedjeljak češka vlada
0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Miloš Zeman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.03.2015. 09:48h

Predsjednik Češke Miloš Zeman upozorio je "Prijatelje Rusije" i druge inicijative na društvenim mrežama koje spremaju paradajz napade na američki vojni konvoj kroz Češku krajem marta, da smire strasti, zato što članstvo u NATO podrazumijeva solidarnost.

"Istina je da prolazak konvoja izaziva nepotrebne, krajnje emocije. Jedni žele da obaspu tenkove cvijećem, drugi govore o plaćenicima. I jedno i drugo je loše", poručio je Zeman preko svog portparola proruskim aktivistima u Češkoj.

U okviru vojnih vježbi NATO, a takođe kao demonstracije solidarnosti prema članicama na istočnom krilu zapadnog vojnog saveza, koje Zapad zbog straha od Rusije nastoji da ojača, Češkom će od 29. marta do 1. aprila proći konvoj 120 američkih vojnih vozila, mahom oklopnih transportera i 520 vojnika.

Prolazak konvoja od baltičkih republika, preko Poljske i Češke u Njemačku, koji je NATO najavio kao demonstraciju jedinstva i snage, u trenutku kada se širom teritorije Rusije odigravaju veliki vojni manevri, odobrila je u ponedjeljak češka vlada.

Iako je samo tokom prošle godine češka vlada odobrila prolazak 131 manjeg ili većeg konvoja i prebacivanje vojne tehnike, samo oko ovog američkog, pod zastavom NATO, odmah su uzavrele strasti, a više čeških organizacija i proruskih inicijativa planira proteste i napade na konvoj.

Nevladina organizacija "Ne bazama" koja je nastala povodom ranijih planova SAD da u Češkoj razmjesti radar novog antiraketnog štita, od koga je odustao američki predsjednik Barak Obama, zakazala je demonstracije protiv prolaska konvoja za 28. mart na Vaclavskom trgu u Pragu.

Proruske inicijative u Češkoj ne žele da se zadovolje tim demonstracijama u Pragu, a "Prijatelji Rusije" dogovaraju se da put vojnom konvoju prepriječe demonstranti, koji bi sa ruskim zastavama pjevali u Češkoj rusku himnu. Prema informacijama dnevnika Pravo, nekoliko desetina Čeha prijavilo se da na konvoj izvede napad trulim paradajzom.

Server Aeronet.cz pozvao je Čehe da prolazak konvoja po putevima spriječe blokadom granica, kao što su svojevremeno češko-austrijske granice blokirali austrijski ekolozi u znak protesta protiv češke nuklearne elektrane Temelin.

Zabranu premiještanja konvoja u češkom parlamentu jedini aktivno traže češki nereformisani komunisti, dok i među vladajućim socijaldemokratama ima glasova protiv konvoja, ali zbog toga što će remetiti drumski saobraćaj, te traže da se vozila i američki vojnici prebace kao što je uobičajeno na željeznicu.

Bonus video: