Pomoć Londona naftnoj industriji od 1,8 milijardi eura

U okviru najavljenih mjera je i smanjenje poreza na prihode naftnih kompanija sa 50 odsto na 35 odsto u narednoj godini, kao i obećanje o novim seizmičkim istraživanjima u podvodnim oblastima Sjevernog mora
0 komentar(a)
Džordž Ozborn, Foto: Reuters
Džordž Ozborn, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 11:00h

Britanski ministar finansija, Džordž Ozborn najavio je pomoć britanskoj naftnoj industriji u području Sjevernog mora u iznosu od 1,8 milijardi eura.

Ozborn je, u Donjem domu britanskog parlamenta, tokom predstavljanja budžeta za fiskalnu ovu godinu, rekao da naftnu industriju čeka neizvjesna budućnost, ukoliko ne dođe do preduzimanja hitnih akcija, prenosi Tanjug.

U okviru najavljenih mjera je i smanjenje poreza na prihode naftnih kompanija sa 50 odsto na 35 odsto u narednoj godini, kao i obećanje o novim seizmičkim istraživanjima u podvodnim oblastima Sjevernog mora.

Ozborn je, takođe, naveo da će dodatni troškovi, koje kompanije plaćaju na profit, biti smanjeni sa 30 na 20 odsto.

"Očigledno je da pad u cjenama nafte predstavlja potencijalnu opasnost po budućnost naftne industrije u Sjevernom moru, osim ako ne preduzmemo veliku i hitnu akciju", rekao je Ozborne, pošto je cijena nafte tipa brent za majsku isporuku pala 45 centi na 53,06 dolara.

Kompanije koje se bave istraživanjem i vađenjem nafte u kontinentalnom pojasu Velike Britanije suočile su se prošle godine sa padom prihoda na 24 milijarde GBP, što je najniži nivo od 1998. godine.

Bonus video: