Osumnjičeni za ubistvo Litvinjenka hoće da sarađuje

Bivši agent KGB-a Litvinjenko, koji je počeo da kritikuje ruske vlasti, umro je pošto je popio čaj zatrovan radiokativnim polonijumom 210 u londonskom hotelu u novembru 2006.
2 komentar(a)
lupa, istraga, kontrola, Foto: Shutterstock
lupa, istraga, kontrola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2015. 19:12h

Jedan od dvojice glavnih osumnjičenih za ubistvo trovanjem bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka prekinuo je ćutanje i poručio da želi da sarađuje s britanskim vlastima u istrazi.

Zvaničnik istrage Robin Tam rekao je danas da je čovjek koji se predstavio Dmitri Kovtun kontaktirao advokate i "rekao da je spreman da učestvuje u istrazi".

Bivši agent KGB-a Litvinjenko, koji je počeo da kritikuje ruske vlasti, umro je pošto je popio čaj zatrovan radiokativnim polonijumom 210 u londonskom hotelu u novembru 2006. godine.

Britanska policija za ubistvo je osumnjičila dvojicu Rusa - Kovtuna i Andreja Lugovoja. Obojica negiraju umiješanost, a Moskva odbija da ih izruči.

Sudija Robert Oven, koji nadzire istragu, rekao je da je za žaljenje što je Kovtun toliko dugo čekao da kontaktira britanske vlasti.

Zasad nije jasno kako bi Kovtun mogao učestvovali, mada je istraga ranije pozivala Kovtuna i Lugovoja da govore preko video linka.

Lugovoj je odbio da se pojavi, optužujujući istragu da pokušava da zataška umiješanost britanskih obavještajnih službi u smrt Litvinjenka.

Litivinjenko je pred smrt optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio ubistvo, a Velika Britanija je takođe navodila da je ruska država umiješana.

Bonus video: