EU planira ukidanje tajnih poreskih dogovora

Članice Unije rijetko razmjenjuju podatke o odlukama u vezi s porezima i često ne znaju za rješenja drugih članica, što stvara rupe koje iskorišćavaju velike multinacionalne kompanije
0 komentar(a)
Pjer Moscovici, Foto: Reuters
Pjer Moscovici, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2015. 16:24h

Evropska unija planira da prinudi članice da objelodane detalje sporazuma o porezima s velikim kompanijama i time okončaju povoljne dogovore koje drže u tajnosti.

Evropska komisija danas je predstavila nacrt zakona koji će zahtjevati da članice "automatski razmjenjuju informacije o svojim poreskim rješenjima" svaka tri mjeseca.

Članice Unije rijetko razmjenjuju podatke o odlukama u vezi s porezima i često ne znaju za rješenja drugih članica, što stvara rupe koje iskorišćavaju velike multinacionalne kompanije.

Komesar za ekonomiju i finansije Pjer Moskovici rekao je da je "krajnje vrijeme da se ponovo uspostavi poreska ravnoteže i da kompanije plaćaju šta treba".

Ova odluka je uslijedila pošto su se pojavili navodi o povoljnim dogovorima koje je Luksemburg napravio s predstavništvima mulinacionalnih kompanija u toj zemlji. U febuaru je EU osnovala poseban odbor koji treba da razmotri poreske zakone članica.

Evropska komisija je pokrenule poreske istrage zbog Epla (Apple) u Irskoj, Starbaksa (Starbucks) u Holandiji i Amazona u Luskemburgu, a takođe ispituje poreske olakšice u Belgiji.

Novi zakon EU će primorati nacionalne poreske vlasti da pošalju kratke izvještaje o svim prekograničnim poreskim rešenjima, a druge zemlje onda mogu tražiti dodatne podatke, navela je Evropska komisija.

Komisija dodaje da će obavezna razmjena podataka ohrabriti "zdraviju" poresku konkurenciju i pomoći članicama da "utvrde izvjesne zloupotrebe kompanija i preduzmu neophodne mjere".

Novi zakon treba da odobre sve članice EU i potom bi mogao stupiti na snagu 1. januara 2016. godine.

Bonus video: