Frankfurt: Policija bodljikavom žicom brani zgradu Evropske centralne banke

7 komentar(a)
Frankfurt ECB, Foto: Reuters
Frankfurt ECB, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2015. 18:11h

Policija u njemačkom gradu Frankfurtu je barikadama i bodljikavom žicom okružila novo sjedište Evropske centralne banke da bi spriječila potencijalno nasilne demonstracije protiv mjera štednje i kapitalizma.

Aktivistička alijansa zvana "Blokjupaj" (Blockupy - "Blokiraj- okupiraj") saopštila je da će pokušati blokadu novog sjedišta ECB uoči sjutrašnjeg useljenja, i da će "kapitalistima pokvariti uobičajeni posao".

Očekuje se da će na protestni skup na centralnom frankfurtskom trgu doći oko 10.000 ljudi.

Organizatori su zakupili specijalni voz za demonstrante iz Berlina, a ostale dovoze autobusima iz gradova širom Njemačke i drugih zemalja.

Frankfurtska policija očekuje da će većina demonstranata biti miroljubiva, ali je izrazila bojazan da bi nasilnici mogli iskoristiti priliku.

ECB, Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond čine takozvanu "trojku" koja nadgleda poštovanja uslova finansijske pomoći državama Evropske unije koje su zapale u dužničku krizu. Među njima je i Grčka.

Među uslovima za kreditnu pomoć su stroge mere štednje koje se smatraju uzrokom visoke nezaposlenosti i zastoja privrede.

Nova vlada Grčke je optužila evropske autore te politike za izazivanje "humanitarne krize" koja je penzionere i nezaposlene gurnula u siromaštvo.

Predsjednik ECB Mario Dragi pozvao je vlade dobrostojećih država kao što je Njemačka, da troše više, ali su se njihovi zvaničnici uglavnom oglušili o taj zahtjev.

Bonus video: