Cipras: Dogovor sa kreditorima do kraja nedjelje

Ukoliko bi Grčka napustila eurozonu to bi bilo najdramatičnije poglavlje u istoriji EU
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2015. 18:17h

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da će problem koji njegova zemlja ima sa nedostatkom finansijskih sredstava biti riješen na samitu EU ove nedjelje, upozorivši da njegovim protivnicima koji se zalažu za strogu budžetsku štednju neće biti omogućeno da ugroze postizanje dogovora.

"To pitanje će se na političkom nivou rješavati do kraja ove nedjelje, do samita ili ako bude potrebno na samom samitu", rekao je Cipras za grčki dnevnik Etnos, a prenela agencija Frans pres.

Premijer Grčke je dodao da će se Atina na dvodnevnom samitu koji počinje u četvrtak suočiti sa protivnicima iz evropskih zemalja u kojima se propragira štednja i koje se, kako navodi, "igraju sa budućnošću Evrope".

Cipras, ipak, smatra da će "razumne" političke snage spriječiti kolaps pregovora.

Nova grčka vlada nije primila ni euro iz programa međunarodne finansijske pomoći, kog su Atini odobrili EU i Međunarodni monetarni fond, budući da je još u pregovorima sa kreditorima o reformama koje mora da sprovede u zamjenu za novi kreditni sporazum.

Grčka ovog mjeseca treba da pronađe oko šest milijardi eura za otplatu dospjelih potraživanja na ime obveznica kao i zajma MMF-a.

Uz slabe poreske prihode, grčka vlada razmatra pozajmljivanje novca iz državnih penzionih fondova i fondova za poljoprivredne subvencije da bi mogla da ispunjava obaveze prema kreditorima.

Španija je danas pojačala pritisak na Grčku da ispuni obećanja koja je dala evropskim partnerima i učini sve da okonča dužničku krizu i ostane u eurozoni. "Ne želim da Grčka napusti eurozonu. Ne vjerujem da bi to bilo dobro za nju niti za ostale Evropljane. Želeo bih da Grčka ispoštuje svoje obaveze, kao što to činimo svi mi ostali", izjavio je premijer Španije Marijano Rahoj.

"Ne radi se samo o novcu i geopolitičkcim prijetnjama. Radi se o ponosu, o emocijama. Moramo da izbjegnemo sve što može da ponizi drugu stranu", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, upozorivši da bi, ukoliko bi Grčka napustila eurozonu, to bilo najdramatičije poglavlje u istoriji EU.

Bonus video: