Porošenko: Upozoriti Rusiju na nove sankcije

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su države Zapada spremne, ali ne i voljne da uvedu nove sankcije Ukrajini.
2 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2015. 16:30h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je danas izjavio da želi da lideri Evropske unije na samitu ove nedjelje jasno poruče Rusiji da će uvesti nove sankcije ukoliko zvanična Moskva ne počne da primjenjuje mirovni sporazum iz Minska.

"Ukoliko odredbe tog sporazuma ne budu primjenjene, zaista se nadam da će na samitu 19. marta biti jasno rečeno da će se nastaviti sa primjenom sankcija i da će one čak biti pooštrene", istakao je Porošenko na zajedničkoj konferenciji za štampu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a prenio je Rojters.

Merkelova je istakla da su države Zapada spremne, ali ne i voljne da uvedu nove sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. "Naravno, spremni smo da uvedemo nove sankcije ukoliko to bude apsolutno neophodno, ali one nisu cilj same sebi. Mi ih ne želimo", rekla je njemačka kancelarka posle razgovora sa Porošenkom u Berlinu.

Ona je dodala da je zvanični Berlin spreman da se uključi u program ekonomske pomoći posrnuloj privredi Ukrajine. "Vidimo kako se primjenjuje program pomoći Međunarodnog monetarnog fonda Ukrajini, a Njemačka je spremna da se u to uključi", istakla je Merkelova, a prenio Sputnjik.

Bonus video: