Island: Protest pristalica članstva u EU

Islandska opozicija je u petak poslala pismo liderima EU tražeći da Island ostane u razmatranju za pristupne pregovore, a portparolka Evropske komisije je izjavila kako su Islandu "vrata ostala otvorena"
1 komentar(a)
Island, EU, Foto: Reuters
Island, EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2015. 19:40h

Oko 7.000 ljudi demonstriralo je u Rejkjaviku protiv vladine odluke da povuče prijavu za članstvo u EU, saopštila je islandska policija.

Protest koji su organizovale četiri opozicione stranke, bio je najveći od vremena vrhunca islandske finansijske krize 2008. i 2009, prenosi AFP.

Islandska vlada desnog centra povukla je prijavu za članstvo u EU u četvrtak, uz objašnjenje da su interesi zemlje zaštićeniji van Unije. Vlada je to učinila ne konsultujući parlament koji se 2009. izjasnio za članstvo u EU.

Arni Pal Arnason, šef parlamentarne grupe socijaldemokrata, najveće opozicione stranke u islandskoj skupštini, ističe kako je samo parlament mogao da donese odluku o odustajanju od članstva u EU, ali da se vlada "nije usudila" da se povodom ovog pitanja suoči ni sa poslanicima, ni sa javnošću.

Islandska opozicija je u petak poslala pismo liderima EU tražeći da Island ostane u razmatranju za pristupne pregovore, a portparolka Evropske komisije je izjavila kako su Islandu "vrata ostala otvorena".

Sadašnja vlada Islanda pobijedila je na izborima 2013. sa svojom euroskeptičnom platformom, ali otad nije uspjela da pridobije većinu poslanika za povlačenje iz procesa pristupanja EU.

Neki poslanici su tražili da se građani o ovom pitanju izjasne referendumom.

Većina stanovnika Islanda se protivi članstvu u EU, najviše zbog kvota za ribarenje koje važe u Uniji, a koje ne odgovaraju Islanđanima, životno zainteresovanim za taj sektor.

Island je članstvo u EU zatražio u doba vladavine ljevičara 2009. godine, kada je globalna finansijska kriza rezultirala opadanjem vrijednosti islandske krune za gotovo 50 odsto, pa je pristupanje eurozoni djelovalo kao privlačna perspektiva, ali otad je došlo do znatnog ekonomskog oporavka zemlje.

Bonus video: