Cipras: Nemamo problema s likvidnošću

Njemački "Frankfurter algemajne cajtung" danas upozorava da bi grčki državni službenici i penzioneri trebalo da se pripreme za smanjenje plata i penzija ovog mjeseca
2 komentar(a)
Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2015. 19:18h

Grčka država nije suočena sa manjkom novca, istakao je danas premijer te zemlje Aleksis Cipras, dok je ministar finansija Janis Varufakis rekao da nema problema u obezbjeđenju sredstava za plate i penzije.

"Apsolutno nema problema s likvidnošću", izjavio je Cipras novinarima nakon sastanka sa ministrom Varufakisom, a prenosi AFP.

Varufakis je prethodno za televiziju Alfa izjavio kako nema problema da se obezbijede fondovi za plate i penzije.

Ove izjave grčkih čelnika dolaze u trenutku kad se ta zemlja priprema da u srijedu izda tromjesečne državne obveznice u ukupnoj vrijednosti od milijardu eura kako bi namirila dugove koji pristižu za otplatu.

Grčka vlada ove nedjelje mora da otplati 900 miliona eura MMF-u i otkupi 1,6 milijardi eura u tromjesečnim državnim obveznicama, objavio je danas nedjeljnik To Vima.

Grčka, inače, nije uzimala zajmove iz 240 milijardi eura vrijednog paketa pomoći EU i MMF-a zbog toga što vlada još uvijek pregovara sa međunarodnim kreditorima o reviziji plana reformi.

Njemački "Frankfurter algemajne cajtung" danas upozorava da bi grčki državni službenici i penzioneri trebalo da se pripreme za smanjenje plata i penzija ovog mjeseca.

Predsjednik evropskog parlamenta Martin Šulc je za pomenuti list izjavio: "Ciprasu je hitno potreban novac".

Šulc, koji se prošle nedjelje sastao sa Ciprasom, ističe kako Atina "mora da ubijedi članice eurozone i Evropsku centralnu banku (ECB) u svoju riješenost da sprovede reforme".

Da bi pokrila manjak, grčka vlada je ovih dana predložila zakon kojim bi se novčane rezerve penzijskih fondova usmjeravale u otkup državnih dugova.

Prema pisanju grčkog finansijskog dnevnika "Naftemboriki" penzijski fondovi imaju depozite u visini 2,5 milijardi eura u Banci Grčke i još 1,9 milijardi eura u privatnim bankama.

U međuvremenu je ECB ograničila grčkim bankama mogućnost da pomažu državu kupujući njene kartakoročne obveznice.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble upozorio je ovih dana da se u postojećim uslovima ne može isključiti izlazak Grčke iz zone eura.

Bonus video: