Protesti u Madridu zbog ograničenja prava na abortus

Reformom žene više ne bi imale pravo da slobodno biraju abortus do 14 nedjelja trudnoće, što je standard u većini zemalja Evrope
0 komentar(a)
Španija protest, Foto: Reuters
Španija protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2015. 09:46h

Hiljade Španaca protestovalo je na ulicama Madrida upozoravajući vladu zbog mogućnosti da se odustane od planova da se ženama ograniči pravo na abortus.

Kako ističu, takva odluka bi vladu mogla da košta glasova konzervativaca na izborima ove godine.

Mašući bijelim zastavama, demonstranti svih godišta, koji su autobusima došli iz gradova širom Španije, okupili su se blizu ulaza u park Retiro, uzivikujući: "Svaki život je važan!", preneo je AFP.

Kozervativna Narodna partija (PP) premijera Marijana Rahoja obećala je prije nego što je izabran 2011. da će pooštriti zakon o abortusu, ali je prošlog septembra od tog plana odustala zbog neslaganja u samoj stranci.

Reformom, žene više ne bi imale pravo da slobodno biraju abortus do 14 nedjelja trudnoće, što je standard u većini zemalja Evrope.

Odustajanje vlade od planova razgnijevilo je katoličke i druge grupe koje stoje iza organizacije današnjeg skupa, navela je francuska agencija.

Rahojeva vlada predložila je prošlog mjeseca novu reformu kojom bi djevojke starosti 16 i 17 godina bile u obavezi da dobiju saglasnost roditelja za abortus. Međutim to nije uspjelo da umiri aktiviste koji smatraju takvu mjeru nedovoljnom.

Neki od glasača zaprijetili su da će kazniti Rahoja na opštim izborima planiranim za novembar, tako što će podršku umesto PP dati strankama poput desničarskog pokreta Voks koji se odvojio od vladajuće stranke 2014.

PP je preuzela vlast od Socijalista na izborima 2011 u jeku ekonomske krize, ali se izborna slika u Španiji od tada promenila.

Prema anketama javnog mnjenja proteklih mjeseci alternativne stranke poput ljevičarskog Podemosa i stranke desnog centra Kjudadanos bilježe rast popularnosti, uzimajući PP i Socijalistima njihov udeo u biračkom telu.

Bonus video: