"DRŽI MORALNE LEKCIJE, A BIO JE DIO KORUPCIONAŠKE AFERE"

Kamenos: Šojble kao da vodi psihološki rat, truje odnose Grčke i Njemačke

Za mnoge Grke Šojble, koji u Evropi zastupa tvrdu struju prema Grčkoj, postao je omražena figura jer ne štedi kritike na račun nove grčke vlade, pogotovo svog grčkog kolege Janisa Varufakisa
0 komentar(a)
Panos Kamenos, Foto: Reuters
Panos Kamenos, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2015. 16:36h

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos danas je optužio njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da truje odnose Grčke i Njemačke.

"Šojble truje odnose dvije zemlje", rekao je u razgovoru za njemački list Bild Kamenos, vođa nacionalističke partije Nezavisnih Grka (Anel), partnera radikalne ljevičarske stranke Siriza u vladajućoj koaliciji premijera Aleksisa Ciprasa.

On je rekao da ne razumije zašto Šojble svakodnevno daje neke izjave o Grčkoj, kao da vodi, kako je ocijenio, psihološki rat.

Za mnoge Grke Šojble, koji u Evropi zastupa tvrdu struju prema Grčkoj, postao je omražena figura jer ne štedi kritike na račun nove grčke vlade, pogotovo svog grčkog kolege Janisa Varufakisa.

Kamenos, poznat po antinjemačkim izjavama prije dolaska na vlast, takođe ocjenjuje da Šojble nema prava da drži moralnu lekciju Grčkoj po pitanju korupcije, koja nagriza privredu zemlje.

"Nije kao da su Njemačka i Šojble uvijek bili savršeni", rekao je Kamenos i dodao da se Grci dobro sjećaju da je Šojble morao da napusti mjesto predsjednika Hrišćansko-demokratske unije zato što je bio umiješan u korupcionašku aferu, a ipak je danas ministar finansija.

Grčki ministar je takođe prozvao neke njemačke firme, među kojima i Simens, da su navodno umiješane u korupcionaški skandal u Grčkoj.

Kamenos je ponovio i prijetnje da će u slučaju da Grčka izađe iz eurozone poslati stotine hiljada izbjeglica u sjeverni dio Evrope, jer više ne bi bila obavezna da prihvata te izbjeglice kao zemlja dolaska u Evropsku uniju.

On je ovakvu prijetnju put uputio 10. marta ove godine.

On je istakao i da ukoliko Grčka napusti eurozonu, Španija i Italija bi takođe mogle da odustanu od korišćenja zajedničke valute.

"Ako Grčka eksplodira, Španija i Italija će biti sljedeće, a zatim u jednom trenutku i Njemačka", kazao je grčki ministar odbrane.

Kamenos je naveo da "zbog toga moramo da nađemo način u okviru eurozone, ali tako da Grci ne budu priniđeni da ga plate".

On je takođe rekao da Grčkoj ne treba treći paket spasa, nego "smanjenje vrijednosti duga, kakvo je Njemačka dobila na dužničkoj konferenciji u Londonu, 1953. godine", prenosi Rojters.

Kamenos je dao intervju nemačkom listu koji vodi verbalni rat protiv Grčke do te mere da je izazvao osude Međunarodne federacije novinara (IFJ).

U uvodniku na svom internet sajtu nemački nedeljnik špigl pozvao jeGrčku i Nemačku da prekinu rat rečima, jer je on, po oceni nedeljnika, destruktivan za Evropu.