Porošenko: Deeskalacija sukoba na istoku Ukrajine

"Mogu vam reći da je činjenica da nemamo vojnih gubitaka već više dana, da su životi naših ukrajinskih heroja sačuvani, jasna indikacija da je u toku postupna deeskalacija", rekao je Porošenko
4 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2015. 20:48h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je danas da je primjetna "deeskalacija" sukoba na istoku Ukrajine.

"Mogu vam reći da je činjenica da nemamo vojnih gubitaka već više dana, da su životi naših ukrajinskih heroja sačuvani, jasna indikacija da je u toku postupna deeskalacija", rekao je Porošenko u intervjuu za ukrajinsku televiziju "1+1".

Smirivanje je primijećeno već nekoliko nedjelja na istoku zemlje, gdje je novo primirje stupilo na snagu 15. februara. Ukrajinske vlasti međutim i dalje ukazuju na koncentraciju neprijateljskih snaga duž linije fronta.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je situacija i dalje napeta u dvije zone, oko razrušenog aerodroma u Donjecku, koji su povratile pobunjeničke snage u januaru poslije teških borbi, i oko sela Širokine, desetak kilometara od strateške luke Marijupolja.

U slučaju veće ofanzive proruskih separatista koje po mišljenju Kijeva i zapada podržavaju ruske snage Porošenko je izrazio uvjerenje da će zapad podržati Ukrajinu isporukom oružja.

"Ukoliko otpočne novi ciklus agresije protiv Ukrajine mogu vas uvjeriti da ćemo brzo dobiti ubojito oružje i novi talas sankcija protiv agresora. Djelovaćemo čvrsto i koordinisano", rekao je Porošenko.

Dok se primirje uglavnom drži ukrajinski predsjednik je rekao da će ukrajinske snage iskoristiti to vrijeme da oprave oštećenu opremu i da se obučavaju. Rekao je da su u toku intenzivne vojne vježbe.

Porošenko je dodao da ukrajinske snage takođe jačaju svoju odbranu duž linije fronta, na primjer miniranjem zona koje su najizloženije za mogući napad.

SAD su u srijedu povećale svoju vojnu pomoć Ukrajini najavivši da će isporučiti "neubojitu " opremu u vrijednosti od 75 miliona dolara, uključujući bespilotne letjelice, radare, i sprave za noćno posmtranje i transportna vozila hamvi, uključujući oklopna vozila. Ipak SAD i dalje odbija da isporuči Ukrajini ubojito oružje koje Kijev traži.

U jedanaest mjeseci sukoba na istoku Ukrajine poginulo je više od 6.000 ljudi.

Bonus video: