ZAPLIJENJENA DVA RESTORANA

Barovi sve privlačnije investicije za italijansku mafiju

Organizovane kriminalne bande posjeduju oko 5000 restorana širom Italije, procjenjuje Koldireti, a mafijaške grupe zarađuju i do 15 milijardi eura godišnje od industrije hrane, uključujući uzgoj, pakovanje i distribuciju poljoprivrednih proizvoda, kao i ketering
0 komentar(a)
Rim restorani, Foto: Reuters
Rim restorani, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 20:25h

Policija je juče zaplijenila dva restorana u istorijskom centru Rima zbog sumnje da su u vlasništvu mafije, koja sve više koristi najprivlačnije lokacije u gradu kako bi investirala novac od šverca droge i drugog organizovanog kriminala.

Restorani La Rotonda i Er Faćolaro, koji se nalaze između Fontane di Trevi i antičkog rimskog Panteona, vrijede oko 10 miliona eura, saopštila je policija.

Vlasnik oba restorana, koji su veoma popularni među turistima, uhapšen je pod sumnjom da djeluje u ime mafije, prenio je Rojters.

Luksuzni restorani i  barovi  u centru Rima su sve privlačnije investicije za kriminalne bande koje na taj način peru novac, posebno zato što se legitimni vlasnici muče da opstanu tokom šestogodišnje ekonomske krize.

„Mafija koristi ekonomsku krizu kako bi prodrla u legalnu ekonomiju“, navodi se u saopštenju poljoprivredne trgovinske grupe Koldireti, povodom jučerašnjeg hapšenja.

Organizovane kriminalne bande posjeduju oko 5000 restorana širom Italije, procjenjuje Koldireti, a mafijaške grupe zarađuju i do 15 milijardi eura godišnje od industrije hrane, uključujući uzgoj, pakovanje i distribuciju poljoprivrednih proizvoda, kao i ketering.

Prošle godine policija je zaplijenila 27 kafića i picerija u Rimu, uključujući „Pica Ćiro“, jedan od najpopularnijih lanaca u gradu, koji je osnovao kriminalni klan iz Napulja sa profitom od prodaje droge, iznuđivanja i zelenašenja.

Popularni Kafe de Pariz, koji je inspirisao scene iz Felinijevog filma „La dolće vita“ 1960. takođe je 2009. godine stavljen pod sudsku upravu nakon što su istražitelji otkrili veze sa organizovanim kriminalom.