Papa Franjo: Volio bih da mogu da odem na picu i da me niko ne prepozna

Papa Franjo je kazao da dijeli ideju svog prethodnika Benedikta 16. koji je bio prvi poglavar Rimokatoličke crkve u posljednjih 600 godina koji je podnio ostavku
1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2015. 17:26h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo (78) izjavio je da "ima osjećaj da će njegova služba (pontifikat) biti kratka" i da bi bio spreman da podnese ostavku, kao i njegov prethodnik, umjesto da doživotno bude na čelu Rimokatoličke crkve.

"Imam osjećaj da će moj pontifikat biti kratak - četiri ili pet godina, možda čak dvije ili tri. Dvije su već prošle. Čudan je to osjećaj", rekao je papa u razgovoru za meksički kanal Televiza, a prenosi agencija Rojters.

On vjeruje da ga je "Gospod postavio ovdje na kratko" i da mu "nije smetalo što je papa", ali da bi volio da može da ode u Rim na picu i da ga niko ne prepozna.

Papa Franjo je kazao da dijeli ideju svog prethodnika Benedikta 16. koji je bio prvi poglavar Rimokatoličke crkve u posljednjih 600 godina koji je podnio ostavku.

"Generalno, mislim da je Benedikt to hrabro učinio da bi otvorio vrata za penzionisanje pape. Benedikta ne bi trebalo smatrati izuzetkom, nego institucijom", istakao je papa Franjo.

On je rekao da mu nedostaju dani kada je bio biskup u Buenos Ajresu i kada je mogao slobodno da se kreće gradom.

Bonus video: