Mađarska pregovara sa EU o projektu nuklerane centrale

Mađarska i Rusija potpisale su januara 2014. sporazum o širenju jedine mađarske nuklearne centrale Paks. Rusija treba da finansira 80 odsto troškova izgradnje
0 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Shutterstock
Budimpešta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.03.2015. 16:58h

Mađarska je prihvatila primjedbe Evropske komisije na projekat nukelarne centrale koju ta zemlja priprema s Rusijom, i izrazila nadu da će neslaganje s Briselom biti izglađeno "u roku od nekoliko nedjelja".

"Pregovori koji su u toku, ne blokiraju projekat", rekao je danas portparol Vlade Zoltan Kovač.

"Mi ne blokiramo izgradnju (centrale) Paks 2", rekla je i portparolka Komisije Ana-Kaisa Itkonen.

Budimpešta je prethodno oštro kritikovala kao "lažne" tvrdnje Fajnenšel tajmsa da je Brisel odlučio da blokira taj projekat.

Mađarska i Rusija potpisale su januara 2014. sporazum o širenju jedine mađarske nuklearne centrale Paks. Rusija treba da finansira 80 odsto troškova izgradnje.

Euratom, specializovana agencija EU, odbila je da podrži taj sporazum, zbog toga što on predviđa da Rusija bude monopolski isporučilac nuklearnog goriva za tu centralu.

"Očekujemo da sporazum o snabdjevanju gorivom, poslije pregovora, bude postignut kroz nekoliko nedjelja, tako da bude u skladu sa zahtjevima Euratoma", rekao je portparol Vlade Mađarske.

Bonus video: