ODBROJANI DANI

Volstrit džornal: Cipras vodi Grčku u bankrot

"Prošla su tri mjeseca od kada je Cipras izazvao prijevremene izbore, a šest nedjelja od kada je postao premijer. Za to vrijeme grčka privreda je potonula"
3 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2015. 12:43h

Grčki premijer Aleksis Cipras vodi Grčku u propast i preostalo mu je svega još nekoliko dana da je odmakne od ivice finansijske provalije, piše njujorški list "Volstrit džornal".

"Privreda Grčke se raspala za šest nedjelja od kada je Aleksis Cipras preuzeo vlast", prenosi danas liberalni atinski list "Katimerini".

"Prošla su tri mjeseca od kada je Cipras izazvao prijevremene izbore, a šest nedjelja od kada je postao premijer. Za to vrijeme grčka privreda je potonula. Stidljiv oporavak je zaustavljen na samom početku: poreski prihodi su za više od jedne milijarde eura ispod cilja za decembar i januar, banke su izgubile više od 20 milijardi eura uloga, neotplaćeni krediti rastu, a investicije su se zamrzle. Država bi u svakom trenutku mogla ostati bez novca", ukazuje američki list.

U članku dalje piše da "niko ne zna kada će se to dogoditi jer je Atina zabranila zvaničnicima eurozone da provjeravaju podatke. Neki od zvaničnika sumnjaju da čak ni Janis Varufakis, ministar finansija Grčke, ne shvata kakvo je stanje. Uz to je njegov ugled teško uzdrman, te ga u eurozoni jedva uzimaju ozbiljno".

"Dok traje odbrojavanje ka trenutku grčkog bankrota, Atina se izgleda uzda da će joj pomoći Evropska centralna banka i eurogrupa", piše list.

Američki list ukazuje da bi "izlazak Grčke (iz Eurozone) stvorio ogromne probleme. Mnogi faktori koji vode politiku eurozone nadaju se da će Atina naposlijetku uvažiti pravila i ostati u monetarnom savezu.

Međutim, odluka o tome u velikoj mjeri više nije u rukama eurozone. Da bi Grčka ostala članica, treba da se desi jedna od dvije stvari: ili da se Cipras odrekne mnogih predizbornih obećanja, ili da se Grčka odrekne Ciprasa. Za sada ni jedno, ni drugo ne izgleda vjerovatno", zaključuje "Volstrit džornal"

Grčki dnevnik "Katimerini" dodaje da su u četvrtak ministar finansija Njemačke Volfgang Šojble i njegov austrijski kolega Jerg Šeling, "povećavali pritisak na Atinu", ostavivši otvorenom mogućnost nesrećnog slučaja" koji bi doveo do ispadanja Grčke iz euvrozone.

Preporučujemo za Vas