Ruski i američki astronauti se vratili na Zemlju

Ruskinja Jelena Serova, Rus Aleksandar Samokutjaev i Amerikanac Beri Vilmor spustili su se u snijegom prekrivenom Kazahstanu čim je svanulo
58 pregleda 0 komentar(a)
Sojuz, Foto: NASA
Sojuz, Foto: NASA
Ažurirano: 12.03.2015. 21:36h

Dva ruska i jedan američki astronaut vratili su se danas na Zemlju spejs šatlom "Sojuz" sa Međunarodne kosmičke stanice gdje su proveli šest mjeseci.

Ruskinja Jelena Serova, Rus Aleksandar Samokutjaev i Amerikanac Beri Vilmor spustili su se u snijegom prekrivenom Kazahstanu čim je svanulo.

"Posada Ekspedicije 42 se vratila na Zemlju", izjavio je komentator NASA Rob Navijas tokom direktnog prenosa tog događaja.

Ruska kosmička agencija Roskosmos takođe je potvrdila da se posada "uspješno vratila na Zemlju".

Oni su se spustili u stepi u jugoistočnom Kazastanu u 5.14 časova po moskovskom vremenu.

Njih troje su napustili Zemlju 26. septembra. U kosmosu su proveli 167 dana i za to vrijeme su prešli 112 miliona kilometara, saopštila je NASA.

Sljedeća posada će poletjeti u svemir iz Bajkonura u Kazahstanu 27. marta, objavio je Roskosmos.

U njoj će biti američki astronaut Skot Keli i ruski kosmonauti Mihail Kornjenko i Genadij Padalka.

Keli i Kornjenko će ostati na Međunarodnoj kosmičkoj stanici godinu dana umjesto šest mjeseci kao što je uobičajeno. Oni će prikupljati dragocjene biomedicinske podatke, navela je NASA.

Na Međunarondoj kosmičkoj stanici se trenutno nalazi troje astronauta -Rus Anton Škaplerov, Italijanka Samanta Kristoforeti i Amerikanac Teri Virts, prenosi AFP.

Rusija je prošlog mjeseca potvrdila da će nastaviti da koristi Međunarodnu kosmičku stanicu u partnerstvu sa NASA do 2024. godine.

Bonus video: