Španski Senat usvojio restriktivan zakon o bezbjednosti

Postoji zabrinutosti i da bi Zakon o javnoj bezbjednosti, mogao ugušiti medijske slobode pošto sadrži klauzulu koja omogućava kažnjavanje zbog "neovlašćene upotrebe slika" pripadnika policije
0 komentar(a)
Mariano Rahoj, Foto: Reuters
Mariano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2015. 21:01h

Španski Senat odobrio je danas novi zakon o bezbjednosti koji podrazumijeva oštre kazne za ljude koji učestvuju u nasilnim protestima protiv mjera štednji.

Kriticari zakona, koji tek treba da ide u donji dom, kažu da se njime ograničavaju pravo na slobodno okupljanje i izražavanje.

Zakon je na zahtjev Narodne partije premijera Marijana Rahoja u proceduri tri godine pošto su izbili nasilni protesti zbog mjera štednji i nasilnog iseljavanja ljudi koji zbog krize nisu mogli da plaćaju stambene kredite i hipoteke.

Postoji zabrinutosti i da bi Zakon o javnoj bezbjednosti, mogao ugušiti medijske slobode pošto sadrži klauzulu koja omogućava kažnjavanje zbog "neovlašćene upotrebe slika" pripadnika policije.

Zakon koji su kritikovali i stručnjaci UN, mogao bi bez problema biti usvojen pošto Rahojeva partija desnog centra ima većinu u oba doma španskog parlamenta. U Senatu su "za" glasala 134 poslanika, dok su 84 bila protiv.

Zakon predviđa kazne do 30.000 eura za protest blizu zgrade parlamenta kada postoji "ozbiljino ometanje javne bezbjednosti", a mogli bi biti kažnjeni i demonstranti koji ne učestvuju u nasilju.

Za neodobrene proteste kod ključnih infrastrukturnih postrojenja, poput saobraćajnih čvorišta, nuklearnih elektrana, rafinerija i telekomunikacionih instalacija predviđena je kazna od 600.000 eura.

Kazna od 30.000 eura je predviđene i za sprječavanje vladinih službenika u izvršenju administrativnih ili sudskih naloga, što bi moglo da se odnosi na prinudno islejavanje. Prošle godine je bilo 35.000 takvih slučajeva.

Ista kazna je pridviđena i za ljude koji prosljeđuju slike policajaca "koje bi mogle ugroziti njihovu bezbjednost ili zaštićenu oblast ili ugroziti uspjeh (policijske) operacije", zbog čega su zabritnutost izrazili udruženja novinara i Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) jer bi ta mjera mogla podstaći autocenzuru.

Bonus video: