Feridž želi da ukine zakon o rasnoj diskriminaciji pri zapošljavanju

"UKIP je jedina stranka koja predlaže da poslodavci slobodno zapošljavaju Britance bez obzira na vjeru i boju kože", rekao je lider stranke i dodao da su "rasisti oni koji pod 'Britancem" isključivo smatraju bijelce"
0 komentar(a)
Najdžel Feridž, Foto: Reuters
Najdžel Feridž, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2015. 17:01h

Lider britanske antiimigracione stranke UKIP, Najdžel Feridž, izjavio je danas da treba ukinuti odredbe zakona o rasnoj diskriminaciji koje se odnose na zapošljavanje, ocijenivši da taj zakon "više nije potreban državi".

"Zakon treba da se promijeni kako bi poslodavac imao mogućnost, iako to smatrate diskriminacijom, da zaposli Britanca", rekao je Feridž u dokumentarnom filmu emitovanom na televiziji Čenel 4.

Predstavljajući se kao branilac malih preduzeća, "koja se plaše da zaposle Britance zbog teškog zakonodavstva", Feridž je rekao da treba ukinuti "većinu odredbi zakona o diskriminaciji", koji je na snazi više od 40 godina.

Kabinet britanskog premijera Dejvida Kamerona odmah je reagovao, navodeći da "Feridž izmišlja razloge kako bi bio u centru pažnje", dva mjeseca prije parlamentarnih izbora.

Opoziciona Laburistička stranka ove nedjelje je saopštila da je stopa nezaposlenosti mladih iz etničkih manjina porasla za 49 odsto od 2010. godine, kada su Kameronovi konzervativci došli na vlast.

Obrazlažući svoj stav, Feridž je rekao da nije u pitanju rasna diskriminacija već želja da se unaprijede "rasni odnosi u pogledu ravnopravnosti".

"UKIP je jedina stranka koja predlaže da poslodavci slobodno zapošljavaju Britance bez obzira na vjeru i boju kože", rekao je lider stranke i dodao da su "rasisti oni koji pod 'Britancem" isključivo smatraju bijelce".

Žestoki protivnik Evropske unije, Feridž stalno brani rasističke stavove svoje stranke, koja je pobijedila na izborima za Evropski parlament 2014. godine.

Bonus video: