OEBS: Primirje na tankom ledu

Najkritičnije lokacije su, kako je rekao, selo Širokin istočno od Marijupolja i oblasti oko aerodroma u Donjecku
0 komentar(a)
Zvaničnici OEBS-a u Donjecku, Foto: Beta/AP
Zvaničnici OEBS-a u Donjecku, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.03.2015. 14:59h

Primirje između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine se uglavnom poštuje, ali je i dalje "na tankom ledu", saopštio je OEBS.

"Primirje se održava u širokom pojasu duž duge linije kontakta" na istoku regiona Donjecka i Luganska, uz unakrsnu vatru nižeg intenziteta na nekim mjestima, izjavio je zamjenik šefa specijalne posmatračke misije OEBS u toj zemlji.

"Primirje se održava u širokom pojasu duž duge linije kontakta" na istoku regiona Donjecka i Luganska, uz unakrsnu vatru nižeg intenziteta na nekim mjestima, precizirao je on.

Najkritičnije lokacije su, kako je rekao, selo Širokin istočno od Marijupolja i oblasti oko aerodroma u Donjecku, prenosi AFP.

Hag je istakao da je "pozitivno to što se većina okršaja izvodi sa malo oružja i naoružanjem manjeg kalibra što, kako je naveo, pokazuje da je teško naoružanje stvarno povučeno i da nije u čestoj upotrebi.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju posmatra proces povlačenja teške artiljerije, ali misiju još uvijek ometaju obje strane i ona nema potpuni uvid u arsenal naoružanja niti pristup lokacijama gdje je ono smješteno.

Kao posljedica toga, "relativna stabilnost je trenutno na tankom ledu" i ne bi dugo trebalo da se teško naoružanje vrati na liniju fronta, upozorio je Hag u Kijevu.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko je rekao da tokom jučerašnjeg dana nije poginuo niti je ranjen nijedan vojnik - što je prvi put za posljednjih pet dana.

Bonus video: